Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί όσους ανυπομονούν να βαθύνουν την εμπορευματοποίηση

Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου και μέλος της ΕΓ της ΠΟΕΔΗΝ

Αν και δεν έχουν ξεχαστεί ακόμη τα κυβερνητικά «συγχαρητήρια» και τα «χειροκροτήματα» για τους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας, όπως και οι υποσχέσεις για «ενίσχυση του δημόσιου τομέα», οι πρόσφατες πρωθυπουργικές δηλώσεις για επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που αποτελεί εφαρμογή του Ν. 4413/2016 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και συνολικά της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας και Πρόνοιας, αναδεικνύουν για άλλη μια φορά ποιος είναι ο ορατός εχθρός που απειλεί και καταστρέφει την υγεία των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των υγειονομικών.

Είχε προηγηθεί η πρόσφατη παρέμβαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος εν μέσω της επιδημίας δημοσίευσε «δημοσκόπηση» που προωθούσε τη σύναψη συμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Ακολούθησαν τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών» ότι «χωρίς ΣΔΙΤ ο δημόσιος τομέας όχι μόνο δεν αναπτύσσεται, αλλά συρρικνώνεται».

«Δυστυχώς» όμως για όλους αυτούς και κυρίως για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετούν, η περίοδος της επιδημίας και η «κατάρρευση» των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας ακόμα και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών απέδειξαν περίτρανα ότι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη υπηρεσιών Υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, ο σχεδιασμός πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι ασύμβατα με τους νόμους του κέρδους, τους νόμους του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς.

Αυτή η πολιτική μετατρέπει τον SARS-CoV-2 σε μεγαλύτερο πρόβλημα για τις λαϊκές οικογένειες. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, ούτε «ίσοι» είμαστε απέναντι στην επιδημία ούτε κινδυνεύουμε το ίδιο οι εργαζόμενοι και οι καπιταλιστές.

Η νέα οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τη μονιμοποίηση και επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα αυξήσουν την ανεργία και τη φτώχεια και θα έχουν δραματικές συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών, ενώ η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων θα μεγαλώσει την εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς.

Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δεν θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ