Σάββατο 9 Μάη 2020 - Κυριακή 10 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΕΕ
Πυρετός διασκέψεων με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών

Την «εξειδίκευση» των πρόσφατων επικίνδυνων αποφάσεων και σχεδιασμών απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα εξετάζουν μια σειρά από κορυφαία όργανα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που συνέρχονται διαδοχικά μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, σε άλλη μια ένδειξη ότι οι ανταγωνισμοί εν μέσω πανδημίας όχι μόνο δεν κατευνάζονται, αντίθετα οξύνονται περαιτέρω.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη συνέρχεται σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ μέσω τηλεδιάσκεψης η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η υψηλότερη στρατιωτική αρχή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, προκειμένου να συζητήσει για την εφαρμογή των αποφάσεων που πάρθηκαν στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Απρίλη. Θυμίζουμε ότι στις συναντήσεις εκείνες αποφασίστηκαν η επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, σχέδια κόντρα στην «κακόβουλη δράση και επιρροή» της Ρωσίας, ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων με χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, αλλά και η θωράκιση τηλεπικοινωνιακών δικτύων και άλλων κρίσιμων υποδομών, με το βλέμμα στην Κίνα.

Σε ξεχωριστή θεματική θα συζητήσουν για την ανάπτυξη του λεγόμενου «Σχεδίου για την Αποτροπή και την Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής» (Concept for Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area - DDA) και του «Σχεδίου Πολεμική Κορωνίδα του ΝΑΤΟ» (ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept - NWCC). Τα δύο αυτά σχέδια κατά τους ΝΑΤΟικούς αποτελούν «αλληλοσυμπληρωματικές πολιτικές που καθορίζουν τις στρατιωτικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ» για τις «τρέχουσες και μελλοντικές απειλές» σε βάθος 20ετίας!

Στην τελική συνεδρία της Πέμπτης, οι αρχηγοί των Επιτελείων θα ασχοληθούν με το ρόλο του ΝΑΤΟ στην «απάντηση στην κρίση COVID-19» και με «τις ευκαιρίες για περαιτέρω υποστήριξη Συμμάχων, Συνεργατών και χωρών που έχουν ανάγκη», στο φόντο και των πρόσφατων «προειδοποιήσεων» Στόλτενμπεργκ (προς Ρωσία και Κίνα) πως το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει «μια υγειονομική κρίση να μεταβληθεί σε κρίση ασφαλείας».

Να σημειωθεί ότι για τα παραπάνω, όπως και για την πρόσφατη ίδρυση του ΝΑΤΟικού «Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιπυραυλικής Αμυνας» (IAMDCOE) στην Κρήτη, «θέματα ασφάλειας και σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατ. Μεσογείου, και «τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος (σ.σ. από τις προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας) και των σοβαρών συνεπειών που θα επιφέρει κάτι τέτοιο», ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, πραγματοποίησε την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στ. Πιτς.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας της ΕΕ την Τρίτη. Στην προηγούμενη τέτοια διαδικασία, στις 6 Απρίλη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, έλεγε ότι «η Υγεία γίνεται πλέον ζήτημα ασφάλειας».

Μια μέρα μετά, την Τετάρτη, συνέρχεται η αντίστοιχη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, η οποία αναμένεται να ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με την ενεργοποίηση της 18ης ιμπεριαλιστικής αποστολής της ΕΕ, της ανάπτυξης των δυνάμεών της στην Κ. Μεσόγειο, της λεγόμενης «Irene», με πρόσχημα την επιτήρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Πρόκειται για αποστολή όπου η ελληνική κυβέρνηση θα αναλαμβάνει εναλλάξ τη διοίκηση, έχει δηλώσει έτοιμη να στείλει πλοίο ή και αεροσκάφος επιτήρησης, διαθέτει τη Σούδα ως «προκεχωρημένο φυλάκιο», ενώ έχει αναλάβει να λειτουργήσει και ως κόμβος συγκέντρωσης και «διανομής» κατόπιν σε άλλες ευρωενωσιακές χώρες προσφύγων και μεταναστών τους οποίους θα περισυλλέξουν τα πλοία της επιχείρησης στα ανοιχτά.

Τέλος, την Παρασκευή προγραμματίζεται αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ