Σάββατο 9 Μάη 2020 - Κυριακή 10 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Κλότσος να γυρίσει» το νήμα των επικίνδυνων διευθετήσεων

«Κλότσο να γυρίσει» κι άλλο η «κλωστή» των επικίνδυνων διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, με τη σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, δίνουν οι προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, Εβρο και κυπριακή ΑΟΖ, με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά να έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, ξεπερνώντας ήδη κατά πολλές δεκάδες όσες έγιναν πέρυσι όλη τη χρονιά, τα γεωτρύπανα να σουλατσάρουν στην κυπριακή ΑΟΖ και τα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης να επαναφέρουν με κάθε ευκαιρία τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Ενδεικτικά είναι και τα όσα ακολούθησαν την παρενόχληση του ελικοπτέρου όπου επέβαιναν ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, την περασμένη Κυριακή, από τουρκικά μαχητικά.

O υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, έσπευσε να δηλώσει ότι «τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα», και το υπουργείο Εξωτερικών για ενέργεια που «επιβεβαιώνει (...) τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, «απογοήτευση» για το ότι η Αγκυρα δεν προχωρά σε κινήσεις «καλής θέλησης» για «διευθετήσεις» με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα εξέφρασε, μεσοβδόμαδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ρ/σ «Real».

«Δυστυχώς (...) η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας. Αντιθέτως, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση, η οποία δεν μπορεί να καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε για εμάς ούτε για την Τουρκία ούτε βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή», είπε, έχοντας πάντα κατά νου και την ευρωατλαντική σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας. Στηλίτευσε, άλλωστε, το γεγονός ότι «γενικά η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε φιλικές, σύμμαχες και γειτονικές χώρες».

Επαναφέροντας, δε, σε αυτήν την κατεύθυνση το κάλπικο δίλημμα περί «επώδυνων συμβιβασμών ή πολεμικής αναμέτρησης», και χαρακτηρίζοντας μια ενδεχόμενη «στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία» «τεράστιο λάθος (...) παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα», έβαλε στόχο της ελληνικής κυβέρνησης «να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια, που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς». Επιμένοντας να κινείται «πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και της ευρωπαϊκής λογικής, επί τη βάσει της ΕΕ, στην οποία ανήκουμε», βάζοντας βασικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο «ζύγι» και του εν εξελίξει ευρωτουρκικού παζαριού.

Την ίδια ώρα, σε δική του συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι, ο Τούρκος ομόλογός του, Μ. Τσαβούσογλου, έλεγε πως «στο Αιγαίο υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR και των πτήσεων Πολιτικής Αεροπορίας. Από την άλλη, υπάρχουν νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής. Θυμάστε την κρίση των Ιμίων».

Αναφερόμενος στην παρενόχληση του ελικοπτέρου του Ελληνα υπουργού Αμυνας την προηγούμενη Κυριακή, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως «πρόκειται για μια πρακτική ρουτίνας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και του υπουργείου Αμυνάς μας», για να φτάσει στο... διά ταύτα, το γκριζάρισμα που ζητά η Τουρκία, λέγοντας πως «για να μειωθούν αυτού του είδους οι εντάσεις, έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ του στρατού μας και της Ελλάδας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

«Ο στρατός μας και το υπουργείο μας είναι ειλικρινείς για τη συνέχιση αυτού του διαλόγου. Τελευταία στη συνομιλία που είχε ο υπουργός Αμυνάς μας με τον ομόλογό του, πρότεινε τη συνέχισή του και επομένως αυτού του είδους τις εντάσεις μπορούμε να τις ξεπεράσουμε μόνο με διάλογο και με ΜΟΕ», σημείωσε, επιβεβαιώνοντας και το πώς οι περιβόητοι «δίαυλοι» των ΜΟΕ, στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, λειτουργούν στην πράξη ως πεδίο όπου η τουρκική αστική τάξη προωθεί τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της.

Τα ίδια είχε σημειώσει λίγες μέρες πριν και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χ. Ακσόι, μιλώντας για «αποστολή αναγνώρισης, στο πλαίσιο της συνήθους δράσης τους στο Αιγαίο» και συμπληρώνοντας πως «δεν ωφελεί» την Ελλάδα «να κλιμακώνει την ένταση, δραματοποιώντας πτήσεις ρουτίνας. Αντ' αυτού, τα θέματα αυτά πρέπει να τεθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν οι δύο χώρες».

Το παζάρι επιβεβαιώνεται ανοιχτά και από άλλους Τούρκους παράγοντες. Μιλώντας, την προηγούμενη Κυριακή, στο «Εθνος», ο Σινάν Ουλγκέν, πολύπειρος διπλωμάτης της Αγκυρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η τουρκική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδεύεται από μηνύματα και συμβολισμούς. Συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Λιβύη και επιδεικνύοντας την ισχύ της, η Τουρκία θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποδεχόταν τον αποκλεισμό της από τις συμφωνίες έρευνας και αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων. Ετσι στέλνει ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και ως έναν βαθμό και προς το Ισραήλ». Πρόσθετε πως «σε πολλά από τα παραπάνω υπάρχει πιθανότητα συμβιβασμών», φέρνοντας ως... τυχαίο παράδειγμα τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, υπό την «ομπρέλα» του ενεργειακού σχεδιασμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Οπως είπε, «στην Ανατολική Μεσόγειο ο συμβιβασμός θα ήταν Τουρκία - Ελλάδα να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων (...) Η τουρκική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε τέτοιους συμβιβασμούς (trade-offs)»...

Θυμίζουμε άλλωστε πως στο φόντο των ανακοινώσεων «ExxonMobil», «Total» και «Eni» πως αναβάλλουν τις προγραμματισμένες για το 2020 γεωτρήσεις σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, επικαλούμενες τις επιπτώσεις της πανδημίας, το πρωτοκλασάτο στέλεχος της «Eni» Μ. Πιρέντα μίλαγε πρόσφατα για τις «σημαντικές ενεργειακές εξελίξεις» στην περιοχή μας, που αποτελούν «μέρος ενός πολύ δύσκολου οικονομικού και διεθνούς πλαισίου, που επιδεινώθηκε περαιτέρω από την κρίση που προκλήθηκε από τον COVID-19», παραθέτοντας τις «διαφορές» Κύπρου - Τουρκίας ανάμεσα στα στοιχεία που «εξακολουθούν να εμποδίζουν την κερδοφόρα περιφερειακή συνεργασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ