Σάββατο 9 Μάη 2020 - Κυριακή 10 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απαίτησαν μόνιμη δουλειά και επαρκή καθαριότητα για τα σχολεία

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών
«Μόνιμη δουλειά σε όλα τα σχολεία, με χειροκροτήματα δε βγαίνει η πανδημία»: Με το σύνθημα αυτό, σωματεία και εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων πραγματοποίησαν την Παρασκευή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες μέρες, εργαζόμενες στην καθαριότητα, εκπαιδευτικοί και γονείς αναδεικνύουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, οι επιπτώσεις των οποίων γίνονται ακόμα μεγαλύτερες στις συνθήκες της πανδημίας.

Περίπου 9.500 εργαζόμενες δουλεύουν με το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, πιάνουν δουλειά μετά το σχόλασμα των μαθητών, πληρώνονται με μισθούς - ψίχουλα, δεν έχουν δικαίωμα σε άδειες. Κάνοντας ακόμα χειρότερη την παραπάνω εργασιακή πραγματικότητα, η κυβέρνηση μέσω ΠΝΠ προέβλεψε τη δυνατότητα να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες των δήμων. Τώρα οι εργαζόμενες σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία γίνονται για άλλη μια φορά «μπαλάκι» και μεταφέρονται στα Λύκεια και τα Γυμνάσια, για να «μπαλωθούν» όπως όπως τα κενά στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων.

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυναν εκπρόσωποι των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος, Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης, Ανατολικής Αττικής, Παγκρατίου - Καισαριανής, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών (ΑΣΓΜΕ) και του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. «Δεν έχουμε περιθώρια για πειράματα και αλχημείες», τόνισαν, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών και νέες προσλήψεις προσωπικού ώστε να εξασφαλίζεται η καθαριότητα των σχολείων.

Τη διαμαρτυρία και τα αιτήματά τους στήριξε και η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Γιάννης Δελής.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος επικαλέστηκε, κατά τη συνήθη πρακτική των κυβερνήσεων, τα «συνταγματικά κωλύματα» για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καθώς αυτή αντίκειται σε διατάξεις που στόχο έχουν υποτίθεται να καταπολεμήσουν το ...«πελατειακό κράτος». Τα εν λόγω κωλύματα βέβαια διατηρήθηκαν στο Σύνταγμα με ευθύνη των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης αρνήθηκαν την πρόταση που κατέθεσαν δεκάδες σωματεία του Δημοσίου για αναθεώρηση του σχετικού άρθρου.

Προσβολή στους χιλιάδες συμβασιούχους που δουλεύουν για 200 και 300 ευρώ σε ανθυγιεινές συνθήκες χαρακτήρισε ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΟΛΜΕ, τις αναφορές του υπουργού στο... «πελατειακό κράτος», ξεκαθαρίζοντας πως η μόνιμη δουλειά είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση παίζει με την υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους κατήγγειλε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά, τονίζοντας πως το πρόβλημα θα εμφανιστεί με νέα ένταση από το Σεπτέμβρη και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα, που θα σχεδιάσουν οι εργαζόμενοι μέσα από συνελεύσεις και αποφάσεις το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ