ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Το Ισραήλ κατεδάφισε σπίτια Παλαιστινίων

Σήμερα η διεθνής μέρα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό

Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή κατεδάφιση των τεσσάρων σπιτιών των Παλαιστινίων
ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε χτες - ένα 24ωρο πριν από τη διεθνή μέρα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό - τα σπίτια τεσσάρων Παλαιστινίων που φέρονται να εμπλέκονται στη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι εναντίον ενός 19χρονου Ισραηλινού στρατιώτη στη Δυτική Οχθη τον περασμένο Αύγουστο. Η εντολή για την κατεδάφιση των σπιτιών αυτών στο χωριό Μπέιτ Κάχελ, κοντά στη Χεβρώνα, εκδόθηκε το Σεπτέμβρη, ενώ οι τέσσερις Παλαιστίνιοι βρίσκονται στη φυλακή.

Στη διάρκεια της κατεδάφισης ξέσπασαν συγκρούσεις, με Παλαιστίνιους να ρίχνουν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών που περιφρουρούσαν την κατεδάφιση των σπιτιών, για να δεχτούν επίθεση με δακρυγόνα, τα οποία τους προκάλεσαν αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης, το πρακτορείο WAFA αναφέρει πως ισραηλινές μπουλντόζες κατεδάφισαν χτες ακόμα ένα σπίτι Παλαιστίνιου στα βόρεια της κατεχόμενης πόλης Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης. Ο Παλαιστίνιος κατείχε οικόπεδο 200 τ.μ., όμως το Ισραήλ αρνείται να χορηγήσει άδεια κατασκευής στους Παλαιστίνιους σε αυτήν την περιοχή (τομέας Γ), η οποία αποτελεί το 60% της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και εμπίπτει στην πλήρη ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία, υποχρεώνοντας τους Παλαιστίνιους να χτίζουν χωρίς την προβλεπόμενη άδεια προκειμένου να στεγάσουν τις οικογένειές τους.

Αντίθετα, το Ισραήλ χορηγεί εύκολα στους πάνω από 600.000 Ισραηλινούς εποίκους οικοδομικές άδειες και τους παρέχει δρόμους, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και αποχετευτικά δίκτυα. Η κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων αποτελεί συνήθη πρακτική του Ισραήλ, αφήνοντας άστεγες πολλές οικογένειες.

Στο μεταξύ, ενόψει της σημερινής διεθνούς μέρας αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απέστειλε χτες επιστολή προς τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, σημειώνοντας πως η Παλαιστίνη βρίσκεται «στον πυρήνα του ζητήματος της Μέσης Ανατολής». Κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να υποστηρίξει τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη λύση των δύο κρατών, με την οικοδόμηση ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ψήφισμα της ΕΕΔΔΑ

Σε ψήφισμα το οποίο ενέκρινε στις 27 Νοέμβρη η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) για τη διεθνή μέρα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και στους αγώνες του για να αποκτήσει τη δική του ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη πατρίδα, στα σύνορα του '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Καταδικάζουμε τη φασιστική πολιτική του Ισραήλ, το οποίο αφού υποδούλωσε το λαό της Παλαιστίνης και καταπάτησε εδάφη της με αιματηρούς πολέμους, αφού καταστρατήγησε τις δικές του υπογραφές επεκτείνοντας τους εποικισμούς του στα παλαιστινιακά εδάφη, εδώ και ένα χρόνο έχει εντείνει τις επιθέσεις του ενάντια σε φιλειρηνικές διαδηλώσεις στη Γάζα».

Και προσθέτει η ΕΕΔΔΑ: «Καταγγέλλουμε τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, που χρόνια τώρα στηρίζουν άμεσα και έμμεσα το Ισραήλ και την πολιτική του, κωφεύουν στις εκκλήσεις των Παλαιστινίων για δικαιοσύνη και ειρήνη, κλείνουν τα μάτια στις φρικαλεότητες των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, βάζουν στην ίδια ζυγαριά αμυνόμενους και επιτιθέμενους, ζητώντας και από τις δύο πλευρές "σύνεση και ψυχραιμία". Και σαν όλα αυτά να μην είναι πάρα πολλά για να τα υπομείνει ένας ολόκληρος λαός, τώρα προσφέρουν στο Ισραήλ ολόκληρη την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσά του, του χαρίζουν τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, του δίνουν το "πράσινο φως" για να απαιτήσει την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και της Νεκράς Θάλασσας και προτείνουν τη δημιουργία ενός κράτους - παρωδία για τους Παλαιστίνιους, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το Ισραήλ (...)

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί την επιθυμία του λαού μας για την προστασία της ειρήνης στην περιοχή, μακριά από ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους, που σπέρνουν το θάνατο, την προσφυγιά και τη μετανάστευση, από την οποία υποφέρουν ολόκληρες περιοχές της χώρας μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια ξεχωριστή συνάντηση με γυναίκες της Παλαιστίνης (2023-11-11 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό (2023-10-10 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό (2018-04-03 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τις ισραηλινές τακτικές «συλλογικής τιμωρίας» (2016-04-05 00:00:00.0)
Στο πλευρό του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού (2012-03-28 00:00:00.0)
Αντίστροφη μέτρηση ισοπέδωσης της Ράφα (2004-05-18 00:00:00.0)