Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αντιδράσεις για τις ισραηλινές τακτικές «συλλογικής τιμωρίας»

...και διπλωματική κινητικότητα σε Κάιρο και Ιερουσαλήμ για επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι πολιτικές καταδυνάστευσης του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές συνεχίστηκαν και χτες με το γκρέμισμα επτά κατοικιών Παλαιστινίων υπό το πρόσχημα ότι ανήκαν σε ανθρώπους που έκαναν επιθέσεις κατά των ισραηλινών κατοχικών στρατευμάτων. Οι νέες κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών, που άφησαν άστεγους δεκάδες αμάχους, προκάλεσαν την οργή του γενικού γραμματέα της PLO (Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης), Σαέμπ Ερεκάτ, που τις στηλίτευσε ως πράξεις «συλλογικής τιμωρίας του Ισραήλ σε βάρος του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, των υποχρεώσεων του Ισραήλ ως κατοχικής δύναμης».

Οι κατεδαφίσεις μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν αφήσει άστεγους 650 άτομα, εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά.

Το ίδιο 24ωρο, οι Ισραηλινοί έκοψαν το ρεύμα στα κατεχόμενα εδάφη της Βηθλεέμ και της Ιεριχούς λόγω χρεών των αρμόδιων παλαιστινιακών αρχών στην ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρισμού (IEC). Από την άλλη αύξησαν στα 9 από τα 6 ναυτικά μίλια τη ζώνη αλιείας για τους Παλαιστίνιους αλιείς, για πρώτη φορά από το 2007.

Διπλωματική κινητικότητα

Το ίδιο διάστημα καταγράφεται έντονη κινητικότητα γύρω από το Παλαιστινιακό. Την Κυριακή, συναντήθηκαν στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και Παλαιστίνης, Ριάντ Αλ Μάλικι, οι οποίοι συζήτησαν με τον Γάλλο απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Πιερ Βιμόντ, την ανάγκη έκτακτης σύγκλησης του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εμφανίστηκε διατεθειμένος να συναντήσει έως το τέλος της βδομάδας (για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό...) τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, δηλώνοντας ότι η πόρτα του «είναι πάντα ανοιχτή σε όσους θέλουν ειρήνη με το Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ