Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις κατά του νόμου «Ελ Κομρί»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η Γαλλία μπαίνει σε τροχιά νέων κινητοποιήσεων κατά των αντεργατικών ρυθμίσεων που επιταχύνει η κυβέρνηση, ανατρέποντας βασικές πτυχές του εργατικού δικαίου, ιεραρχώντας την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση των απολύσεων και τη ραγδαία γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Σήμερα, φοιτητικές και άλλες νεολαιίστικες οργανώσεις προγραμματίζουν συγκεντρώσεις σε Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις. Από την πρώτη στιγμή, ο νόμος «Ελ Κομρί» έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών νέων, με δεδομένο ότι η κατάργηση βασικών κατακτήσεων και η ελαστικοποίηση των συνθηκών δουλειάς θα διαμορφώσει έναν εργασιακό Μεσαίωνα, καταρχήν για όσους θα μπουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Το Σάββατο 9 Απρίλη, εργατικά συνδικάτα πολλών κλάδων και τριτοβάθμιες οργανώσεις όπως η CGT καλούν σε νέα μέρα απεργιών και κινητοποιήσεων, αλλά και μεγάλη συγκέντρωση, με συμμετοχή από όλη τη χώρα στην πρωτεύουσα, Παρίσι.

Βεβαίως, κρίσιμο ζήτημα για να γονιμοποιηθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις και η αγανάκτηση που χαρακτηρίζει πολλούς εργαζόμενους, είναι ο ταξικός προσανατολισμός και η οργάνωση της πάλης τους σε σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και τους καλεί να στρατευτούν με τις ανάγκες της ντόπιας πλουτοκρατίας, για να βγει εκείνη κερδισμένη στην κόντρα της με αντίπαλες μερίδες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου ή και άλλες.

Την ίδια στιγμή, την ικανότητα του συστήματος και της αστικής τάξης να παίρνει μέτρα ανάσχεσης της κινητοποίησης και της αληθινής ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών στρωμάτων δείχνουν και διάφορα προσκλητήρια για «αυθόρμητες» δράσεις, «μακριά από κάθε συνδικάτο και όλα τα πολιτικά κόμματα», που εμφανίστηκαν ακόμα πιο ενισχυμένα τα τελευταία 24ωρα. Για παράδειγμα, με τον κωδικό «Nuit debout» (Νουί Ντεμπού - Ολονυχτία), έγιναν και τις τελευταίες μέρες κινητοποιήσεις με αιχμή και το νόμο «Ελ Κομρί», με τη συμμετοχή κυρίως νέων που εμφανίζονται «αγανακτισμένοι» με όλο το «πολιτικό σύστημα». Τέτοια ήταν η κατάληψη που έγινε τις προηγούμενες μέρες στην πλατεία Δημοκρατίας, μια από τις πιο κεντρικές στο Παρίσι, που πρόβαλαν ιδιαίτερα τα αστικά ΜΜΕ, μιλώντας για ένα νέο «κίνημα» που εμφανίζεται πλέον και στη Γαλλία, παραπέμποντας σε αντίστοιχα «ελπιδοφόρα» και «αυθόρμητα» - κατά τη γνώμη τους - που τα προηγούμενα χρόνια γεννήθηκαν π.χ. σε Ισπανία.

Πάντως, στα αναλυτικά ρεπορτάζ των γαλλικών ΜΜΕ, συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις της «Nuit Debout» δήλωναν ότι «είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τους συναδέλφους μας από το "Ποδέμος" στην Ισπανία», για «να μας πουν πώς από λίγοι έγιναν χιλιάδες...». Ανεξάρτητα από το ότι σίγουρα σε τέτοιες «αυθόρμητες» κινητοποιήσεις βρίσκονται και άνθρωποι που αληθινά θέλουν να εναντιωθούν στα κυβερνητικά μέτρα, η εμπειρία έχει δείξει ότι τελικά εξελίσσονται σε «θερμοκήπια» νέων και πολύτιμων υποστηρικτών της ίδιας ταξικής πολιτικής. Ετσι, στην Ισπανία, τα πρότυπα των «Ποδέμος» βρίσκονται αυτές τις μέρες, πάλι, σε διαρκείς διαβουλεύσεις με το PSOE, δηλαδή έναν από τους ικανότερους διαχειριστές της αστικής εξουσίας στη χώρα τα τελευταία χρόνια, για τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν. Εκεί οδηγούν τέτοια «αυθόρμητα» κινήματα: στη διατήρηση της εξουσίας των μονοπωλίων και μάλιστα αναβαπτισμένης και ξεπλυμένης, ώστε να δυσκολεύονται τα θύματά της να την αναγνωρίσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ