Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τραμπ: Προβλέψεις για βαθιά ύφεση

Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου στην Αίγυπτο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μελανές προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας έκανε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε το Σάββατο στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» καθώς ισχυρίστηκε πως εάν ο ίδιος δεν πάρει το χρίσμα και δεν εκλεγεί Πρόεδρος για να πάρει τα μέτρα που ο ίδιος θεωρεί «απαραίτητα», η αμερικανική οικονομία θα οδηγηθεί σε τροχιά «μαζικής ύφεσης».

Ο Τραμπ στήριξε την εκτίμησή του στο συνδυασμό του (πραγματικού...) υψηλού ποσοστού ανεργίας, που θεώρησε πως ανέρχεται σε 20% (επίσημα δηλώνεται στο 5%) και της χρηματοοικονομικής φούσκας. Δείχνοντας ότι εκφράζει ένα τμήμα του κεφαλαίου, δεν συμμερίζεται τις αισιόδοξες προβλέψεις, κυρίως των Δημοκρατικών.

Με φόντο τις αντιδράσεις που προκαλούν οι εκτιμήσεις Τραμπ για την οικονομία, πραγματοποιούνται σήμερα προκριματικές εκλογές στο Ουισκόνσιν, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν στους Ρεπουμπλικάνους ένα μικρό προβάδισμα του Τεξανού γερουσιαστή Τεντ Κρουζ έναντι του Ντόναλντ Τραμπ και στους Δημοκρατικούς μικρό προβάδισμα του γερουσιαστή από το Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς, έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

«Καθησυχαστική» η αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στο Κάιρο

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου (μεταξύ των οποίων και ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν) βρίσκεται από την Κυριακή στο Κάιρο της Αιγύπτου, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλούν σε μουσουλμανικές χώρες οι ρατσιστικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τους μουσουλμάνους.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, προσπάθησε να καθησυχάσει υποστηρίζοντας ότι πραγματική «εξωτερική πολιτική» δεν ασκεί ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος αλλά το αμερικανικό Κογκρέσο, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: «Το Κογκρέσο θα είναι εδώ, ανεξάρτητα από το ποιος είναι Πρόεδρος... Ολοι μας, ανεξάρτητα από το τι λέει ή κάνει ο κύριος Τραμπ, θα διατηρήσουμε αυτό που είμαστε, επομένως μην αφήνετε το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ να σας αναστατώνει τόσο πολύ... Αυτό είπα στον Πρόεδρο (σ.σ. Σίσι)».

Στη συνέχεια ο Γκράχαμ σημείωσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι έναντι των τζιχαντιστών που πολεμά στο βόρειο Σινά, θυμίζοντας την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια των 1,3 δισ. δολαρίων ετησίως στην Αίγυπτο. Να θυμίσουμε ότι τόσο ο Γκράχαμ όσο και ο Μακέιν ήταν αντίθετοι με την ανατροπή του Αιγύπτιου ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλη του 2013, όμως, τώρα εμφανίστηκαν θετικοί χαρακτηρίζοντας τον σημερινό Αιγύπτιο Πρόεδρο «έναν στρατιωτικό που καταλαβαίνει την τρομοκρατία και είναι κάποιος με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ