Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες

Σύροι στρατιώτες στην ανακατάληψη της πόλης Καραϊταΐν
Σύροι στρατιώτες στην ανακατάληψη της πόλης Καραϊταΐν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε εξέλιξη βρίσκεται σφοδρό σφυροκόπημα από αέρος και εδάφους των θέσεων των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα» σε κεντρική Συρία και βόρειο Ιράκ από τους στρατούς των δύο χωρών με την κάλυψη βομβαρδιστικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την Κυριακή (ακριβώς μία βδομάδα μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας) τη σημαντική κεντρική πόλη Καραϊταΐν στη μέση ενός ευρύτερου δικτύου αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα μπορούσε το επόμενο διάστημα να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το σφυροκόπημα θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στη μεθόριο της Συρίας - Ιράκ.

Το βράδυ της Κυριακής, σε αεροπορικές επιθέσεις σκοτώθηκε στο Ιντλίμπ της Βορειοδυτικής Συρίας, ο πρώην εκπρόσωπος «Τύπου» των τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα», Φιράς αλ Σούρι και άλλα 21 μέλη της οργάνωσης.

Το ίδιο διάστημα, ισχυρές δυνάμεις του ιρακινού στρατού βομβαρδίζουν από αέρος και εδάφους θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» καταφέρνοντας το απόγευμα της Δευτέρας να μπουν στην πόλη Χιτ του βορείου Ιράκ, προκαλώντας βαριές απώλειες σε τζιχαντιστές, αλλά πιθανώς και σε άμαχο πληθυσμό, καθώς 20.000 πολίτες πιθανολογούνταν πως είχαν εγκλωβιστεί.

Ταυτόχρονα, άλλες δυνάμεις του ιρακινού στρατού ανακατέλαβαν το χωριό Αλ Νασρ, που απέχει μερικά χλμ. από τη Μοσούλη, περιοχή την οποία πολιορκούν από την περασμένη βδομάδα προκειμένου να την ανακαταλάβουν από τους τζιχαντιστές.

Επιπλέον, μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας των ΗΠΑ βομβάρδισαν και κατέστρεψαν χτες το κτίριο του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη, με έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές εδώ και δύο χρόνια.

Ρωσικές πιέσεις

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA - Novosti», πρότεινε να αναβληθεί, επί του παρόντος, η συζήτηση για την τύχη του Ασαντ, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό ίσως πρέπει να συζητηθεί αργότερα από τις εμπλεκόμενες πλευρές στη συριακή σύγκρουση.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι Δυτικοί εταίροι της Μόσχας δεν εφαρμόζουν πλήρως τις απαιτήσεις που καθορίζονται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, λέγοντας πως η προσέγγιση της Ουάσιγκτον «εξαρτάται από ορισμένες προτεραιότητες και προτιμήσεις». Μιλώντας για τις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις, ο Ριάμπκοφ δήλωσε ότι «οι Κούρδοι πρέπει να εκπροσωπούνται πλήρως στον προσεχή γύρο των συριακών συνομιλιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ