Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέα ένταση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ

ΜΠΑΚΟΥ.--

Νέα ένταση παρατηρείται στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ για άλλη μια φορά στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, που μοιάζει με «καζάνι που βράζει», λόγω της σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας του ανάμεσα στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα, με σημαντικά αποθέματα Ενέργειας και πέρασμα αγωγών. Οι νέες συγκρούσεις άρχισαν το περασμένο Σάββατο με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος επιτέθηκε πρώτος σε στρατιωτικό φυλάκιο. Ηδη γίνεται λόγος για 18 νεκρούς στρατιώτες της Αρμενίας και 35 τραυματίες και 12 νεκρούς Αζέρους στρατιώτες από τις μάχες που ξέσπασαν, ενώ δηλώσεις για τήρηση της εκεχειρίας συνεχώς ακυρώνονται στην πράξη.

Το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ προέκυψε λίγο πριν την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η επί Σοβιετικής Ενωσης αυτόνομη περιοχή, που ήταν στο έδαφος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, κάτι που συνεχίστηκε και μετά την ανατροπή του 1991. Ακολούθησε σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, που, αν και επίσημα δεν αναγνώρισε, στήριξε το Ναγκόρνο Καραμπάχ (που αποτελεί το 20% στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν). Ο πόλεμος ανάμεσα στα 2 κράτη είχε αρκετές χιλιάδες νεκρούς και τελικά το 1994 υπογράφτηκε εκεχειρία. Από τότε σημειώνονται σποραδικά επεισόδια, ενώ η αζέρικη κυβέρνηση, που έχει ενδυναμώσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα διεκδικήσει το έδαφος και η κυβέρνηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει τη στήριξη της Αρμενίας, που βέβαια διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία όπου διατηρεί και στρατιωτική βάση, ενώ συμμετέχει στον Οργανισμό Συλλογικής Συνεργασίας και Ασφάλειας που έχει συγκροτήσει η Ρωσία. Η αζέρικη κυβέρνηση απευθύνθηκε στον ΟΗΕ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενώ ο Αρμένιος Πρόεδρος Σερτζ Σαργκσιάν δήλωσε ότι αν συνεχιστούν οι μάχες θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, άδραξε την ευκαιρία για να δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τους «αδελφούς Αζέρους μέχρι τέλους» στη σύγκρουση με την Αρμενία, που δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις λόγω της αντίθεσης που έχουν οι δύο χώρες για την σφαγή των Αρμενίων.

Η Ρωσία, μέσω του Προέδρου Βλ. Πούτιν, όσο και η ΕΕ μέσω της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φρεντερίκα Μογκερίνι ζήτησαν αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην παραβιάζεται η εκεχειρία και να υπάρξει λύση με βάση τη λεγόμενη ομάδα επαφής του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με συμπροέδρους τις Ρωσία και Γαλλία και τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι οι μεσολαβητές της Ομάδας του Μινσκ θα συνεδριάσουν σήμερα στη Βιέννη, ενώ στην περιοχή δήλωσε ότι θα μεταβεί και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ