Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις ενόψει του δημοψηφίσματος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πιέσεις για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ άσκησαν μέσα στο τελευταίο 42ωρο η ευρωπαϊκή κοινοπραξία αεροναυπηγικής «Airbus Group» και ο χρηματοπιστωτικός οίκος αξιολόγησης «Standard and Poor's», την περίοδο που η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας OPINIUM που δημοσίευσε η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Ομπσέρβερ» δίνει ισχυρό προβάδισμα στους υποστηρικτές του Brexit (43%) της αποχώρησης, δηλαδή, της Βρετανίας από την ΕΕ έναντι (39%) υπέρ της παραμονής, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να κυμαίνεται μεταξύ 18-20% για δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη.

Η AIRBUS, για παράδειγμα, επέλεξε χτες να στείλει «ενημερωτική» επιστολή στους εργαζόμενους της εταιρείας στη Βρετανία, τονίζοντας αφενός ότι η χώρα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα της αεροναυπηγικής ακριβώς επειδή βρίσκεται στην ΕΕ, αφετέρου ότι οι μελλοντικές επενδύσεις της στη λεγόμενη «Γηραιά Αλβιόνα» εξαρτώνται από την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, ο οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης «Standard & Poor's» και ο επικεφαλής του Μόριτζ Κράμερ, σημειώνει ότι σε αντίθεση με το δημοψήφισμα του 1975 που δεν είχε κόστος ένα αντίθετο αποτέλεσμα επειδή είχε γίνει μόλις δύο χρόνια νωρίτερα η είσοδος της Βρετανίας στην τότε ΕΟΚ, το επικείμενο δημοψήφισμα θα έχει βαρύτερες επιπτώσεις λόγω των σημερινών, όπως υπογραμμίζει, «βαθιών πολιτικών, χρηματοπιστωτικών και εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ». Ισχυρίστηκε έτσι ότι σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ η χώρα θα έμπαινε μεταξύ άλλων σε μία «παρατεταμένη περίοδο οικονομικής αστάθειας».

Σχέδια για τα βρετανικά χαλυβουργεία

Με φόντο τις εντεινόμενες πιέσεις στους Βρετανούς ψηφοφόρους με αφορμή το δημοψήφισμα, εντείνονται και οι διεργασίες για την πώληση των βρετανικών χαλυβουργείων από τον ινδικό όμιλο ΤΑΤΑ. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι παραγωγοί χάλυβα που δραστηριοποιούνται στη χώρα θα πρέπει να συμμετέχουν στην υλοποίηση έργων υποδομής, αλλά και προμηθειών, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στον κλάδο. Εξετάζεται έτσι το ενδεχόμενο να καταρτιστεί μία λίστα προμηθευτών χάλυβα, που θα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του δημοσίου για την υλοποίηση έργων υποδομών, όπως η κατασκευή του νέου βρετανικού σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας οικονομικού κόστους 78,25 εκ. δολαρίων, που θ' απαιτήσει πάνω από 2.000.000 τόνους χάλυβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ