Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Η νέα «ζώνη ασφαλείας» της Τουρκίας περνά μέσα από τη... μισή Συρία και το Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Απροκάλυπτη αμφισβήτηση σημαντικών τμημάτων της εδαφικής κυριαρχίας γειτονικών χωρών της Τουρκίας, όπως η Συρία, το Ιράκ, συνιστούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, με αφορμή την επίσκεψη που είχε κάνει την περασμένη Τρίτη στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού Τύπου, ο Νταβούτογλου μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Αμμάν στις 30/3, υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στη μέση του δακτυλιδιού της φωτιάς», προσθέτοντας ότι «η ζώνη ασφαλείας της Τουρκίας ξεκινά από τη συρο-ιρακινή μεθόριο, περνά μέσα από τη Λατάκεια και το Χαλέπι της Συρίας και εκτείνεται μέχρι τη Μοσούλη και τη Σουλεϊμανίγια»...

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι «η τύχη της Μέσης Ανατολής είναι στα χέρια δύο πόλεων, του Χαλεπιού και της Μοσούλης», τονίζοντας ότι «εάν πέσει το Χαλέπι είτε στα χέρια του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του "Ισλαμικού Κράτους") είτε στα χέρια του καθεστώτος (σ.σ. του Σύρου Προέδρου Μπασάρ) Ασαντ, τότε αυτό θα σημάνει το τέλος των ελπίδων για τη Συρία». Στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν είναι σημαντικό πότε» θα ελευθερωθεί η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, η Μοσούλη, «αλλά από ποιον θα ελευθερωθεί», καταλήγοντας: «Η Μοσούλη θα έπρεπε να ελευθερωθεί από το λαό της. Γι' αυτό φτιάξαμε τη στρατιωτική βάση στην Μπασίκα» (που απέχει 20 χλμ. από τη Μοσούλη και δημιουργήθηκε το 2014 αρχικά για την εκπαίδευση Ιρακινών στρατιωτών και Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά).

Υπογράμμισε πως «ό,τι συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές μάς ανησυχεί». Σε επόμενο σημείο αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να εγκατασταθούν Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ στην (ορεινή) περιοχή Σιντζάρ βορείως της Μοσούλης και να μετακινηθούν στη Συρία μέσω της επαρχίας Χάσακε, σημειώνοντας: «Δεν θέλουμε το ΡΚΚ να εγκατασταθεί εκεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ