Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων

Με τη συμμετοχή Αυστραλών, αλλά και Ιάπωνες παρατηρητές

ΜΑΝΙΛΑ.--

Με συνολική δύναμη 8.000 ατόμων ξεκίνησαν χτες οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν ΗΠΑ - Φιλιππίνες με τον κωδικό «Μπαλικατάν», οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Απρίλη. Οι φετινές ασκήσεις γίνονται με τη συμμετοχή - για τρίτη φορά - δυνάμεων από την Αυστραλία ενώ και η Ιαπωνία δηλώνει «παρούσα», για πρώτη φορά, ως παρατηρήτρια χώρα. Παρατηρητές είναι ακόμα άλλες οκτώ χώρες, συγκεκριμένα οι Μπρουνέι, Καναδάς, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τιμόρ Λέστε και Βιετνάμ.

Στη σχετική τελετή, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Φιλιππίνων Ερνάντο Ιριμπέρι τόνισε ότι «μέσα από αυτές τις ετήσιες ασκήσεις, οι συμμαχίες μας έχουν γίνει ένας φυσικά διαμορφωμένος βράχος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Μέσα από καλά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές ανταλλαγές, όχι μόνο έχουμε ενισχύσει τις ικανότητές μας να αντιμετωπίσουμε απειλές και άλλες ανησυχίες που αφορούν την ασφάλειά μας ως ανεξάρτητα κράτη, αλλά ακόμα περισσότερο ως εταίροι που προοδευτικά οικοδομούνται και δυναμώνουν τα συνδεδεμένα μας έθνη για κοινή δράση με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων». Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην «παρουσία» Αυστραλίας και Ιαπωνίας.

Το «σενάριο» των ασκήσεων περιλαμβάνει αντιμετώπιση και κινδύνων για τη «θαλάσσια ασφάλεια», ενώ θα γίνει προσομοίωση και ανακατάληψη μιας πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου και αερίου.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, αν και έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί ότι «η Κίνα δεν αποτελεί μέρος της ιδέας» της άσκησης, ο Τζον Τούλαν, εκπρόσωπος του τμήματος Ειρηνικού των Αμερικανών πεζοναυτών ξεκαθάρισε ότι οι δυο εταίροι πρέπει να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει.

Τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Φιλιππίνων παρακολουθεί στενά η Κίνα που, σε χτεσινό άρθρο του «Σινχουά» επισημαίνει ότι «μια μεγάλη χώρα με ζωτικά συμφέροντα στην Ασία, οι ΗΠΑ, θα έπρεπε πρώτα να καθορίσουν τους στόχους της στρατηγικής "Στροφής" της προς την Ασία, που μέχρι τώρα δεν έχει χαρακτηριστεί παρά από μια αδίστακτη ασυνέπεια μεταξύ πράξεων διασποράς φόβου και φιλειρηνικών λέξεων».

  • Διεθνή και βιετναμέζικα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πριν από μερικές μέρες η βιετναμέζικη ακτοφυλακή κατάσχεσε ένα κινεζικό σκάφος που - σύμφωνα με το Ανόι - είχε εισχωρήσει στα εθνικά χωρικά ύδατα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ