ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΑΔΕΣ ΟΓΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οχι στην εγκληματική περιβαλλοντική ρύπανση της περιοχής

Εκδήλωση την Κυριακή 26/1 στο ΘΕΠΑΝ Κορδελιού

Παρασκευή 24 Γενάρη 2020

Από παλιότερη κινητοποίηση
Εκδήλωση για το οξυμένο πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη οργανώνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) που δρουν στην περιοχή, την Κυριακή 26 Γενάρη, στις 11 π.μ., στο Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Νεολαίας (ΘΕΠΑΝ) στο Κορδελιό.

Η έντονη δυσοσμία στην περιοχή, που οφείλεται σε ενώσεις μερκαπτανών που εκλύονται από τη διαδικασία αποξήρανσης της λάσπης σε ανοιχτό χώρο των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, αλλά και η συνολικότερη βιομηχανική ρύπανση της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που έρχεται να ολοκληρωθεί με την πιθανή καρκινογόνα καύση στερεών αποβλήτων RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ».

Οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών καλούν τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών της Δυτικής Θεσσαλονίκης, να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα για καλυτέρευση των όρων εργασίας, υγείας και ζωής των γυναικών και των οικογενειών τους.

Σε ανακοίνωσή τους, σημειώνουν: «Στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης μια πολύ επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, διεξάγεται τα τελευταία χρόνια ένα "έγκλημα" σε βάρος της ζωής μας, στο οποίο καμία γυναίκα, κανένας εργαζόμενος, δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια. (...)

Τα ΕΛΠΕ και η συνολικότερη βιομηχανική δραστηριότητα εντός του αστικού ιστού προκαλούν αυξημένη συγκέντρωση τοξικών και καρκινογόνων παραγόντων κινδύνου, όπως το βενζόλιο και άλλες ενώσεις, για τα οποία δεν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι.

Επίσης, είναι υπαρκτή η πιθανότητα βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, τη στιγμή που δεν υπάρχουν έλεγχοι τόσο για τη διαχείριση των αποβλήτων των ΕΛΠΕ, όσο και για τις επιδράσεις στο υπέδαφος και το νερό.

Τσακίζουν τις ζωές μας για χάρη των πολυεθνικών και των κερδών τους. Θα το επιτρέψουμε;».

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών Δυτικής Θεσσαλονίκης - μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κατοίκων των Κορδελιού - Ευόσμου - Διαβατών, που αντιμετωπίζουν πιο έντονα το πρόβλημα.

Συντάσσονται με το πλαίσιο αιτημάτων φορέων, εργατικών σωματείων, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Μαθητικών Συμβουλίων για:

-- Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση.

-- Να προχωρήσουν η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

-- Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για τη ρύπανση από το ΑΠΘ.

-- Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

-- Διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων, με το κόστος να επιβαρύνει τα ΕΛΠΕ. Μέχρι την υλοποίηση αυτών των μέτρων, να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.

-- Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων.

-- Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφτούν οι ανάγκες των υποστελεχωμένων Κέντρων Υγείας της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

-- Οριστική μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού συνολικά, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για δυσοσμία και ασφάλεια εργαζομένων (2024-04-25 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στη ρύπανση των ΕΛΠΕ και για αναβάθμιση των δομών Υγείας (2020-07-15 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις με αιχμή τη ρύπανση και τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ (2020-02-29 00:00:00.0)
Τα κέρδη των ομίλων βάζουν στο στόχαστρο την υγεία και τη ζωή του λαού (2019-12-07 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ (2019-08-28 00:00:00.0)
Δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων (2019-03-01 00:00:00.0)