Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στη ρύπανση των ΕΛΠΕ και για αναβάθμιση των δομών Υγείας

Σε συνέχιση των πολύμορφων παρεμβάσεων ενάντια στη δυσοσμία και τη ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, καθώς και για την ουσιαστική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας και του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, καλούν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Δυτικής Αττικής. Οι πρωτοβουλίες των φορέων θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, όπως αποφάσισαν σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας - Περιχώρων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, των Συλλόγων Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Γυναικών Ελευσίνας και του Παραρτήματος Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου.

Τα σωματεία στέκονται στην πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», που όπως λένε επιβεβαιώνει τις καταγγελίες τους ότι τα ΕΛΠΕ - με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών - δηλητηριάζουν την υγεία και βάζουν σε καθημερινό κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων κατοίκων. Σημειώνουν επίσης ότι τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ δεν παίρνουν κανένα μέτρο για τη δυσοσμία, τη ρύπανση και τα συχνά εργατικά «ατυχήματα». Αντίθετα, μαζί με τις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές διευκολύνουν την επέκταση των διυλιστηρίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εξελίξεις με το χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και το ενδεχόμενο επέκτασης των εγκαταστάσεων ακόμα πιο κοντά στα σπίτια του λαού της περιοχής, καθώς και τη διακηρυγμένη πρόθεση σύνδεσης των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Ασπροπύργου μέσω αγωγού μεταφοράς καυσίμων, ο οποίος θα διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Στη σύσκεψη αναδείχθηκαν επίσης οι ελλείψεις προσωπικού και γιατρών βασικών ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, η ανάγκη για δημιουργία Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα και Μαγούλα, καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο «Θριάσιο». Επιπλέον, το διαχρονικό έγκλημα που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή, αυτό του ΧΥΤΑ Φυλής, που τώρα με απόφαση των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια επεκτείνεται.

Τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν: Μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής από την ανεξέλεγκτη ρύπανση και δυσοσμία των ΕΛΠΕ, ιδιαίτερα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης. Να αποδοθεί ο χώρος της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο λαό της περιοχής, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του σε πράσινο, την ελεύθερη πρόσβασή του στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» μεταξύ των κατοικημένων περιοχών και των ΕΛΠΕ. Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή και να κλείσει άμεσα ο ήδη υπάρχων. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Να ενισχυθούν το «Θριάσιο» και το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Να δημιουργηθούν πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας στη Μάνδρα και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στη Μαγούλα και στις Εργατικές Κατοικίες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ