Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Τριμερής» συνάντηση που φωτογραφίζει τις εντατικές διαπραγματεύσεις

Τριμερής συνάντηση Γερμανίας - Ελλάδας - Τουρκίας έγινε γνωστό χτες ότι πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Βερολίνο, την ίδια στιγμή που στην Αθήνα η κυβέρνηση παρουσίαζε ως «βαρύ» το κλίμα με αφορμή την απόφαση Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί. Η συνάντηση, που παρουσιάστηκε χτες το απόγευμα στον Τύπο ως «μυστική», επιβεβαιώθηκε το βράδυ από τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια, κάτι που δείχνει τις εντατικές διαπραγματεύσεις που «τρέχουν» και στο παρασκήνιο με ορίζοντα μια ευρωατλαντική διευθέτηση. Την πρωτοβουλία πήρε η γερμανική κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κάτι που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι ένας από τους στόχους της γερμανικής προεδρίας το τρέχον εξάμηνο στο Συμβούλιο της ΕΕ είναι να «συνδράμει» στην «επίλυση» ελληνοτουρκικών διαφορών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι διπλωματικοί σύμβουλοι της Αγκελα Μέρκελ και του Κυρ. Μητσοτάκη, Γιαν Χέκερ και Ελένη Σουρανή αντίστοιχα, καθώς και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εξ απορρήτων σύμβουλος του Ερντογάν. Σημειώνεται ότι Σουρανή και Καλίν είχαν προετοιμάσει και την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν στα τέλη Ιούνη, με «βοήθεια» και τότε του Γερμανού Χέκερ.

Σημειώνεται ότι τη συνάντηση αποκάλυψε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι έναν διάλογο. Ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Εάν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος».

Ο Ν. Δένδιας στη συνέντευξή του, συνεχίζοντας εκ μέρους της κυβέρνησης να καλλιεργεί τις κάλπικες προσδοκίες για το ρόλο των δυνάμεων του ευρωατλαντισμού, είπε ότι στο ΣΕΥ της Δευτέρας ζήτησε από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών, Ζ. Μπορέλ, να συντάξει εισήγηση με σειρά οικονομικών κυρώσεων που θα υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αν η Τουρκία προχωρήσει σε παραβατικές ενέργειες. Πρόσθεσε ότι το ΣΕΥ συμφώνησε και έδωσε εντολή στον Μπορέλ να φτιάξει την τέτοια λίστα που υποτίθεται θα παρουσιαστεί στο επόμενο ΣΕΥ τον Αύγουστο. Συμπλήρωσε ότι αν υπάρξει κάποιο «θέμα» στο μεσοδιάστημα, θα ζητήσει έκτακτο ΣΕΥ και εφαρμογή του άρθρου 42 της Συνθήκης για την ΕΕ, που όπως υποστήριξε προβλέπει αλληλοβοήθεια μεταξύ των χωρών - μελών, αν κράτος - μέλος δεχτεί επίθεση στο έδαφός του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση για «κοινή αντίληψη κατά της τρομοκρατίας» (2024-03-15 00:00:00.0)
Αλλη μια «γαργάρα» της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις (2021-10-19 00:00:00.0)
Το ευρωατλαντικό πλαίσιο δίνει «αέρα στα πανιά» των απαράδεκτων διεκδικήσεων (2021-01-26 00:00:00.0)
Αναζητά «συνεννοήσεις» με την Αγκυρα σε επικίνδυνο ευρωατλαντικό πλαίσιο (2021-01-22 00:00:00.0)
Απειλές και δημιουργία τετελεσμένων από την Αγκυρα, προετοιμασία επικίνδυνων διευθετήσεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (2020-08-25 00:00:00.0)
Αμείωτες ζυμώσεις για «διευθετήσεις» με ευρωατλαντική σφραγίδα (2020-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ