Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Απειλές και δημιουργία τετελεσμένων από την Αγκυρα, προετοιμασία επικίνδυνων διευθετήσεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Κι ενώ η κυβέρνηση διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους την ετοιμότητά της να «τρέξουν» οι επικίνδυνες «διευθετήσεις»

Στην Αθήνα αναμένεται ξανά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πριν μεταβεί στην Αγκυρα (φωτ. από την πρόσφατη επίσκεψή του)

INTIME NEWS

Στην Αθήνα αναμένεται ξανά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πριν μεταβεί στην Αγκυρα (φωτ. από την πρόσφατη επίσκεψή του)
Παρατείνεται η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενθαρρυμένη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που στρώνουν το τραπέζι των επικίνδυνων «διευθετήσεων» και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης, στα οποία είναι βουτηγμένη ως το λαιμό η κυβέρνηση, για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Με φόντο το ιμπεριαλιστικό αυτό «παζάρι» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με επίδικο τη ΝΑΤΟική «συνοχή» στην περιοχή και τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, η Αγκυρα ανανέωσε μέχρι και την Πέμπτη τη NAVTEX (εξέπνεε την Κυριακή), βάσει της οποίας συνεχίζει να κινείται, για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Επίσης, χτες το απόγευμα η Αγκυρα εξέδωσε άλλη NAVTEX για άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «με συμμαχικά πλοία» (χωρίς να διευκρινίζει από ποιες χώρες), σήμερα, νοτίως της Κρήτης, σε περιοχή που προσπαθεί να κατοχυρώσει με το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Πρόκειται επίσης για την περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για αεροναυτικές ασκήσεις από σήμερα έως και το βράδυ της Πέμπτης, ως «απάντηση» στη NAVTEX για το «Ορούτς Ρέις».

«Παραπονούμενη» για την «παρακώλυση» των διευθετήσεων η κυβέρνηση

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταξύ εμφανίζονταν και πάλι «παραπονούμενα» γιατί, όπως έλεγαν, με την παράταση της NAVTEX για το «Oruc Reis» η Τουρκία «το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική», ενώ ισχυρίστηκαν πως «με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Ολα αυτά, καθώς εντείνονται οι διεργασίες στο παρασκήνιο, σε συνεννόηση με τους ξένους εταίρους της ντόπιας αστικής τάξης, προκειμένου να διατηρηθούν ανοιχτοί οι «δίαυλοι» των επικίνδυνων για τους λαούς «διευθετήσεων».

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί πως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέτοιες συνεννοήσεις, με «παροτρύνσεις» από ΗΠΑ - ΕΕ - Γερμανία, γίνονται εδώ και μήνες, τουλάχιστον από το Γενάρη και όσα φέρεται να συζήτησε στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, ενώ στο μεσοδιάστημα και μέχρι τη συνάντηση των συμβούλων Μητσοτάκη, Ερντογάν και Μέρκελ, Ελένης Σουρανή, Ιμπραχίμ Καλίν και Γιαν Χέκερ, στα μέσα Ιούλη στο Βερολίνο, λέγεται ότι υπήρξαν και άλλες «επαφές» που έστρωναν έδαφος.

Αλλωστε, καθώς η τουρκική NAVTEX λήγει την Πέμπτη το βράδυ, υπάρχει θεωρητικά ένα κενό για μια κάποια νέα επαφή των τριών συμβούλων την Παρασκευή, την ίδια μέρα που λήγει και το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδριάζει από την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Θυμίζουμε ότι στο Συμβούλιο υποτίθεται ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, θα παρουσιάσει ένα έγγραφο «επιλογών» για «πιθανές κυρώσεις» κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, κομμάτι η εξέλιξη αυτή του ευρω-τουρκικού παζαριού, όπου στο τραπέζι μπαίνουν τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σημειωτέον, την ίδια μέρα, Παρασκευή, λήγει και το (θεωρητικό) χρονικό περιθώριο, βάσει του οποίου η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) θα μπορεί να αδειοδοτηθεί για έρευνες από το υπουργείο Ενέργειας της γείτονος σε «οικόπεδα» στην περιοχή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

«Να διαβουλευθούν τα διαφιλονικούμενα θέματά τους»

Ολα αυτά αναμένεται να συζητήσει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με τον Γερμανό ομόλογό του, Χ. Μάας, που επισκέπτεται διαδοχικά σήμερα Αθήνα και Αγκυρα, ακριβώς στο πλαίσιο γερμανικών «πρωτοβουλιών» για «διάλογο» επί των «διαφορών» μεταξύ Αθήνας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση θαλάσσιων περιοχών. Να σημειωθεί πως ο Μάας θα συναντηθεί και με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο μεταξύ, δίνοντας και το «πνεύμα» των συναντήσεων, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρ. Μπούργκερ, σχολιάζοντας την παράταση της τουρκικής NAVTEX, εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησής του για την τέτοια εξέλιξη, από τη σκοπιά ότι «αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης» και σημείωσε πως «παραμένει από τη σκοπιά μας απαραίτητος ένας απευθείας διάλογος και βήματα προς αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί λύση στην ένταση».

Και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ, σημείωσε πως πρόκειται για μια περιοχή όπου «χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι εντάσεις» και γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε και θα συνεχίσει να προσπαθεί «να έρθουν σε απευθείας διάλογο η Ελλάδα και η Τουρκία και να διαβουλευθούν τα διαφιλονικούμενα θέματά τους άμεσα ο ένας με τον άλλον», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα μπορούσε να υπάρξει συμμετοχή «και άλλων θεσμών» στο ζήτημα, ο Μπούργκερ δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι «εάν οι εμπλεκόμενοι το επιθυμούν, τότε δεν μπορεί να έχει κανείς αντιρρήσεις».

Σημειωτέον, κληθείς να απαντήσει εάν στο πλαίσιο του επικείμενου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο Μπούργκερ δεν θέλησε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών (όπως αναφέρουν τα τηλεγραφήματα από το Βερολίνο), ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη γερμανική θέση για το ζήτημα των κυρώσεων...

Στην Αθήνα, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, παρουσίασε ως δικαιολογημένο το γερμανικό ενδιαφέρον, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «πάντα ανοικτή» να συζητήσει τη μόνη εκκρεμότητα, τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, εφόσον υπάρξει «αποκλιμάκωση» των τουρκικών προκλήσεων και κατηγόρησε την Αγκυρα η οποία, όπως είπε, «αντί να προχωρά σε έμπρακτη αποκλιμάκωση όπως είχε δεσμευτεί σε εταίρους μας, έρχεται και κλιμακώνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπ. Ουάλας, τον οποίο έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «από πλευράς μας έχουμε ετοιμότητα για διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, μόνον εφόσον αποσυρθούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το ερευνητικό σκάφος από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», με τον Βρετανό να διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει, και από πλευράς του, προσπάθειες προκειμένου να υπάρξουν αποκλιμάκωση και συνθήκες διαλόγου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έφτασαν χτες στη Σούδα 4 μαχητικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για άλλες συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Στον ευρύτερο χώρο δρομολογούνται και ασκήσεις στην Κύπρο με συμμετοχή δυνάμεων Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου πλέει η φρεγάτα «Κουντουριώτης». Εξετάζοντας αυτές τις εξελίξεις και την ανάπτυξη δυνάμεων, χτες έγινε και συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζαρεύει ως «αξιόπιστος και ισχυρός σύμμαχος» η Τουρκία (2021-10-07 00:00:00.0)
Με τις απαιτήσεις της στο τραπέζι και στο «πεδίο» (2021-10-05 00:00:00.0)
Διεργασίες για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά (2021-04-22 00:00:00.0)
«Κρυφτούλι» με τις NAVTEX ενώ «φουντώνει» το παζάρι (2020-10-27 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές NAVTEX και ασκήσεις (2020-08-28 00:00:00.0)
Επικίνδυνες μεθοδεύσεις εντός πλαισίου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2020-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ