Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Κόμβος επικίνδυνων ανταγωνισμών η Αλεξανδρούπολη

Eurokinissi

Σε κόμβο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στους οποίους εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά η χώρα, μετατρέπεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τόσο με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων όσο και με τη λειτουργία σταθμού για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, για την προώθηση του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί έγινε στην Αθήνα, στο Ζάππειο, η τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας «Bulgartransgaz» στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, που από την κυβέρνηση προβάλλεται ως «μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης». Παρέστησαν και χαιρέτισαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας Κυρ. Μητσοτάκης και Μπ. Μπορίσοφ.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η όλη φιέστα εκτυλίχτηκε υπό το βλέμμα του πανταχού παρόντα Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ, ο οποίος σε ανάρτησή του κατόπιν έδωσε «συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους», τονίζοντας ότι πρόκειται για έργο «που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, διαφοροποιώντας πηγές Ενέργειας και διαδρομές σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», μειώνοντας βασικά τις εισαγωγές ρωσικού καυσίμου και προσφέροντας «εναλλακτικές». Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι την προηγούμενη βδομάδα ο Πάιατ έσπευσε να συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη, συζητώντας μεταξύ άλλων και αυτό το θέμα.

Χαρακτηριστικά και όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του, τονίζοντας ότι με την επισημοποίηση της συμμετοχής της «Bulgartransgaz» στο έργο και με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων «η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση, με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε έναν ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας». Το παρουσίασε, άλλωστε, ως «έναν κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας. Μαζί με τον αναβαθμισμένο σταθμό της Ρεβυθούσας, την υπό μελέτη Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νοτίου Καβάλας, τον ΤΑP, εγκαθιστά τους πρώτους συνδέσμους του λεγόμενου Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου. Ετσι, μαζί με τον IGB, τον αγωγό Ελλάδος - Βουλγαρίας, αλλά και τη διασύνδεση Νέας Σάντας - "Maritsa East" στην ηλεκτρική ενέργεια, ενισχύει τη διμερή αλλά και τη βαλκανική συνεργασία, της δίνει μια σφραγίδα ευρωπαϊκή».

Αποσιωπώντας ότι όλα αυτά είναι κομμάτι των εντεινόμενων ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τις πηγές και τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της περιοχής, μίλησε για «γεωπολιτικά οφέλη», αναφέροντας ότι «με τον νέο άξονα επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση των οδεύσεων φυσικού αερίου όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για την Κεντρική Ευρώπη, η οποία δεν θα έχει πλέον μία και μόνη πηγή Ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα, ως ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής, και προφανώς θα πολλαπλασιάσει και την προσέλευση ποντοπόρων πλοίων στο λιμάνι της». Ενα «ψητό», μεγάλο κομμάτι του οποίου έταξε στους Ελληνες εφοπλιστές, σημειώνοντας με νόημα την «πρωτοκαθεδρία της ελληνόκτητης ναυτιλίας ως προς την κατοχή ποσοστού άνω του 16% στην κατηγορία των LNG δεξαμενοπλοίων».

Κλείνοντας τέλος το μάτι και στις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ότι «η Αλεξανδρούπολη με την επένδυση αυτή ανοίγει τις πύλες της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο από πολλούς διαφορετικούς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει ένα στρατηγικό ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού».

Κινήσεις που συναντούν αντίδραση άλλων κέντρων, όπως παρατήρησε ανοιχτά ο Μπορίσοφ, που στο δικό του χαιρετισμό επεσήμανε το γεγονός ότι στην πορεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τη δρομολόγηση του έργου «συναντήσαμε σημαντική αντίσταση. Αλλάξαμε τις ροές του φυσικού αερίου. Και κάθε φορά που αλλάζει κανείς ροές συναντά και αντιστάσεις»...

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, με αυτήν η «Bulgartransgaz EAD» (BTG), διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας, εξαγόρασε το 20% της ελληνικής εταιρείας «Gastrade», η οποία αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καθοριστικός» ο ρόλος των ΝΑΤΟικών υποδομών στη χώρα για την τροφοδότηση του ιμπεριαλιστικού μακελειού (2022-04-19 00:00:00.0)
Ανεβάζουν ταχύτητες για Ελευσίνα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα (2020-07-07 00:00:00.0)
Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής (2019-10-11 00:00:00.0)
«Νέες ευκαιρίες» στον ενεργειακό τομέα (2017-08-19 00:00:00.0)
Και η Ενέργεια στην ατζέντα (2017-07-14 00:00:00.0)
Επανήλθε το ρωσικό φυσικό αέριο (2009-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ