Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΠΛΟΙΟ «BLUE HORIZON»
Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες ναυτεργάτες από έκρηξη στο μηχανοστάσιο

Eurokinissi

Ενας νεκρός ναυτεργάτης και τρεις τραυματίες - όλοι μηχανικοί - είναι ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε χτες στις 9.30 το πρωί στο μηχανοστάσιο του υπερήλικου και, όπως αποδείχθηκε, υποσυντήρητου ακτοπλοϊκού πλοίου «Blue Horizon», όταν αυτό βρισκόταν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Οπως επιβεβαιώνει και η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Attica Group» με σχετικό δελτίο Τύπου, το εργατικό δυστύχημα έγινε όταν «εκδηλώθηκε διαρροή ατμού στο μηχανοστάσιο» κατά τη «διάρκεια εργασιών συντήρησης». Με άλλα λόγια, έσκασε ο λέβητας του μηχανοστασίου.

Οι τέσσερις ναυτεργάτες διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μεταφέρθηκε ο 30χρονος Γ' μηχανικός, που έφερε πάνω από 85% εγκαύματα και τελικά έχασε τη ζωή του. Ενας ακόμα μηχανικός μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ, κυρίως για προληπτικούς λόγους, ενώ συνολικά οι τρεις τραυματίες ναυτεργάτες φέρουν πιο ελαφριά εγκαύματα.

Το πλοίο, με έτος κατασκευής το 1987, είχε δέσει τα ξημερώματα στο λιμάνι του Ηρακλείου προερχόμενο από Πειραιά.

Καταγγελία από τα ναυτεργατικά σωματεία

Οπως καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ με ανακοίνωσή τους για το νέο εργατικό δυστύχημα, «στα πρόσθετα προνόμια που συνέχισε και η κυβέρνηση της ΝΔ με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου την περίοδο της πανδημίας» προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο «ήταν και η παράταση του χρόνου λήξης των πιστοποιητικών ασφαλείας των πλοίων».

«Το αποτέλεσμα είναι στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών να υπονομεύονται οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι των πλοίων, να θυσιάζεται η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, ενώ η πλειοψηφία των καραβιών στην ακτοπλοΐα είναι υπερήλικα και υποσυντήρητα».

Να σημειωθεί ακόμα ότι κατά απαίτηση των εφοπλιστών, η κυβέρνηση με ΠΝΠ που εξέδωσε τον Απρίλη έδωσε το «OK» στις ακτοπλοϊκές εταιρείες να δρομολογήσουν τα πλοία τους με τη χειμερινή οργανική σύνθεση (αριθμός και ειδικότητες πληρώματος), που είναι μειωμένη σε σχέση με τη θερινή οργανική σύνθεση κατά 50%, κι αυτό παρά το γεγονός ότι αύξησε έως και στο 85% την πληρότητα των πλοίων, υπονομεύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την προστασία της ζωής επιβατών και ναυτεργατών.

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία απαιτούν «την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του, για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την έκρηξη του λέβητα στο πλοίο, την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και αποζημίωση των τραυματισμένων ναυτεργατών», όπως και «να εξασφαλιστούν πλήρως οι κανόνες ασφαλούς λειτουργίας των μηχανημάτων του μηχανοστασίου και γενικότερα του πλοίου πριν από τον απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου». Για όλα αυτά ζητούν την έγγραφη ενημέρωσή τους.

Μέλη διοικήσεων των ταξικών σωματείων του Ηρακλείου και άλλοι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έσπευσαν στο πλοίο από την πρώτη στιγμή μετά το τραγικό εργατικό «ατύχημα». Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ αναδεικνύει τις ευθύνες κυβέρνησης και εφοπλιστών για την κατάσταση στα καράβια, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τα αιτήματα των ναυτεργατικών σωματείων.

Εισροή υδάτων στο «Εξπρές Πήγασος»

Στο μεταξύ, επιπρόσθετη απόδειξη της εκρηκτικής κατάστασης που έχουν διαμορφώσει κυβέρνηση και εφοπλιστές στην ακτοπλοΐα αποτελεί και η εισροή υδάτων που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο πλοίο «Εξπρές Πήγασος» - με έτος κατασκευής το 1977 - λίγο πριν καταπλεύσει στο λιμάνι της Κάσου, με 49 ναυτεργάτες πλήρωμα και 42 επιβάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισροή υδάτων προήλθε από ρήγμα που δημιουργήθηκε στην πλώρη του πλοίου μετά από πρόσκρουσή του σε ξέρα. Από το υπουργείο Ναυτιλίας μέχρι και αργά χτες το απόγευμα δεν υπήρχε επιβεβαίωση για πρόσκρουση του πλοίου, ενώ άλλες πληροφορίες δεν απέκλεισαν η εισροή υδάτων να οφείλεται σε παλαιότητα των λαμαρινών.

Το πλοίο κατάφερε να δέσει στο λιμάνι της Κάσου και να αποβιβάσει τους επιβάτες. Εκτελούσε το δρομολόγιο από Σητεία για Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη, Ρόδο και επιστροφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ