Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
718 κρούσματα τις τρεις τελευταίες μέρες

Αλλα 718 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 4 ακόμα θάνατοι είναι ο απολογισμός των τριών τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Χτες Δευτέρα ανακοινώθηκαν 170 κρούσματα, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 8.819 (ημερήσια μεταβολή +2%) και οι θάνατοι από τον ιό φτάνουν τους 242 από την έναρξη της πανδημίας. 31 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Από τα χτεσινά κρούσματα τα 36 θεωρούνται εισαγόμενα (27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου, ενώ 9 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο). Από τα 134 εγχώρια κρούσματα, 51 εντοπίστηκαν στην Αττική, 18 στη Θεσσαλονίκη, 15 στην Κοζάνη και 5 κρούσματα στις Κυκλάδες. Από 4 κρούσματα εντοπίστηκαν σε Ηράκλειο και Πέλλα. Από 3 σε Λέσβο, Πιερία και Χανιά. Από 2 σε Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Μεσσηνία και Τρίκαλα. Από 1 κρούσμα είχαν Δωδεκάνησα, Εβρος, Κέρκυρα, Ηλεία, Ημαθία, Ιωάννινα, Λασίθι, Μαγνησία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Σέρρες, Φλώρινα και Χίος. Επίσης ανακοινώθηκε ότι 5 κρούσματα βρίσκονταν «υπό διερεύνηση».

Στο μεταξύ, την Κυριακή καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 284 νέα κρούσματα, τα 141 εκ των οποίων στην Αττική και 14 «υπό διερεύνηση». Το Σάββατο είχαν ανακοινωθεί 264 επιπλέον κρούσματα.

Την επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφει και η 11η έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19. Σύμφωνα με την έκθεση, στο διάστημα 5 έως 20 Αυγούστου «το μεσοσταθμικό επίπεδο των ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί νέο υψηλό ιστορικό, υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο, που είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου». Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται, σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση, στα 219 κρούσματα ανά μέρα, από 91 στην προηγούμενη έκθεση.

Ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερος, από 48,6 έτη το Μάρτη σε 36,2 έτη τον Αύγουστο. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει σχεδόν διπλασιάσει το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων υπερδιπλασιάστηκε.

Ειδικά περιοριστικά μέτρα σε Χανιά, αυξημένη επιτήρηση και στη Λέσβο

Ειδικά περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ανακοίνωσε χτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, από σήμερα μέχρι την Τρίτη 1/9 αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση (πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές) και απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση άνω των 9 ατόμων, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στους χώρους εστίασης επιτρέπονται έως 4 άτομα σε κάθε τραπέζι και έως 6 αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 π.μ.

Αντίστροφα, στον Πόρο, αποφασίστηκε η άρση των αντίστοιχων μέτρων ειδικού χαρακτήρα που ίσχυαν από 7/8, ωστόσο το νησί παραμένει σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.

Σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης έχει τεθεί από χτες έως τα ξημερώματα της Τρίτης 1/9 και η Λέσβος. Σε αυτό το πλαίσιο, απαγορεύεται η λειτουργία χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 π.μ. Ισχύει ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα σε εστιατόρια, θέατρα, σινεμά.

Σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ