Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυσή του

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γ. Λαμπρούλη

Οι μεγάλες ελλείψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που δεν του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες της περιοχής, ιδιαίτερα μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, καθώς και οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την απαξίωσή του, αναδείχθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής επίσκεψης κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη.

Ο Γ. Λαμπρούλης είχε διαδοχικές συναντήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων και με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων επισήμανε τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς οι μόλις 38 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το καθεστώς των επικουρικών, που έγιναν την περίοδο της πανδημίας, και οι 23 προσλήψεις γιατρών που θα ολοκληρωθούν στα τέλη Σεπτέμβρη, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα εκατοντάδες κενά σε οργανικές θέσεις που υπάρχουν, ακόμα και με τα πετσοκομμένα οργανογράμματα. Αντίστοιχα, τόνισαν πως η πολιτική των μετακινήσεων από μονάδα σε μονάδα, δηλαδή το να μισοκλείνει μια τρύπα και να ανοίγουν πολλές άλλες, δεν οδηγεί πουθενά.

Από τις συναντήσεις με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και τον διοικητή του νοσοκομείου
Από τις συναντήσεις με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και τον διοικητή του νοσοκομείου
Οι ελλείψεις αυτές αποτυπώνονται ανάγλυφα και στα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου και σύμφωνα με τα οποία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 109 κενά στην ιατρική υπηρεσία, 55 στη διοικητική - οικονομική, 120 στη νοσηλευτική και 13 στην τεχνική.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπου καλούνται 3 γιατροί, αντί για 9 που θα έπρεπε να υπάρχουν, να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνάντηση γιατρός του νοσοκομείου, έχει να πάρει κανονική άδεια 1 χρόνο περίπου και αναγκάζεται να κάνει 15 εφημερίες το μήνα. Οι ελλείψεις οδηγούν σε υπερεντατικοποίηση της εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά για τους ίδιους και για τους ασθενείς.

Ανεπαρκής υποδομή για τον κορονοϊό, σοβαρές δυσκολίες για τις υπόλοιπες ανάγκες

Αντίστοιχα στις συναντήσεις επισημάνθηκε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 14 κλίνες ΜΕΘ από τις 18 και υπάρχουν 16 κλίνες αρνητικής πίεσης, από τις οποίες μέχρι την Τετάρτη ήταν καλυμμένες από ασθενείς οι 11. Σημειωτέον, στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου είχαν καλυφθεί από ασθενείς και οι 16 κλίνες... Ακόμα, αξιοποιούνται η Οφθαλμολογική Κλινική και η Δερματολογική Κλινική, όπου πλέον έχουν αναπτυχθεί κλίνες για κρούσματα με ήπια συμπτώματα και κλίνες για ύποπτα περιστατικά, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Με βάση και τα παραπάνω αναδείχθηκε ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε «νοσοκομείο κορονοϊού», με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες για ανθρώπους που έχουν άλλες ασθένειες και σε πολλές περιπτώσεις να επιδεινώνεται η υγεία τους.

Αναδείχθηκε επίσης η έντονη ανησυχία για την ανεπαρκή λήψη μέτρων προστασίας των υγειονομικών. Οπως τονίστηκε, τα ανεπαρκή τεστ που τους γίνονται για τον κορονοϊό, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων και οι μέθοδοι που ακολουθούνται, όπως τα ερωτηματολόγια, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή των ίδιων και των ασθενών.

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε στις συναντήσεις, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπέστη μείωση του προϋπολογισμού του κατά 60% από το 2011, γεγονός που φανερώνει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που πετσόκοψαν τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την Υγεία και την Πρόνοια.

Σε αυτή τη βάση αναδείχθηκαν και οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, με τις μάσκες και τα γάντια να δίνονται μεν, αλλά με το σταγονόμετρο.

Κι όλα αυτά όταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, με σημαντικό αριθμό ασθενών να προέρχονται, πέραν της Θεσσαλίας, από περιοχές όπως η Ηπειρος, η Πελοπόννησος και η Μακεδονία.

Το ΚΚΕ στηρίζει σταθερά τον αγώνα των εργαζομένων

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο, όπως και οι περισσότερες δημόσιες δομές Υγείας σε όλη τη χώρα, είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, που δεν έχει ως προτεραιότητα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή, αντίθετα τη θεωρεί «κόστος» και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης.

Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων τόσο μέσα στη Βουλή, με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις, όσο και στο δρόμο και τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Κάλεσε τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, μαζί με όλο το λαό, να δυναμώσουν τον αγώνα για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, οι υπηρεσίες του οποίου θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό. Να παλέψουν για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την πλήρη στελέχωσή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφημερίες «τρόμου» με τους υγειονομικούς υπό κατάρρευση και στοιβαγμένους τους ασθενείς (2021-11-10 00:00:00.0)
Ολο και πιο εκρηκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία (2020-11-25 00:00:00.0)
Εκρηκτικό «κοκτέιλ» η υπερμετάδοση στους χώρους δουλειάς και η γύμνια του συστήματος Υγείας (2020-10-31 00:00:00.0)
Η κατάσταση για υγειονομικούς και ασθενείς ξεπέρασε το «σημείο βρασμού» (2020-10-03 00:00:00.0)
Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλευομένων (2020-04-28 00:00:00.0)
Δραματική η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας Υγείας (2020-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ