Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ολο και πιο εκρηκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

INTIME NEWS

Εκτός ορίων συνεχίζεται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους υγειονομικούς να παλεύουν για την προστασία της υγείας του λαού υπό το βάρος των συνεπειών της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης που συνεχίζεται και μέσα στην πανδημία.

Καθημερινά εξελίσσεται ένας μαραθώνιος, για να βρεθεί μια άδεια κλίνη ΜΕΘ Covid, καθώς μπορεί οι εισαγωγές χτες να εμφάνισαν ελαφρά μείωση, όμως οι ανάγκες για ΜΕΘ αυξάνονται. Κάθε κρεβάτι ΜΕΘ που αδειάζει μένει κενό μόνο για όσο χρόνο χρειάζεται να ετοιμαστεί για να δεχτεί τον επόμενο ασθενή. Υγειονομικοί αναφέρουν πως πλέον υπάρχει άτυπη λίστα αναμονής για ΜΕΘ Covid, αφού δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση μένουν σε απλούς θαλάμους.

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» η εφημερία χτες το πρωί έκλεισε με 60 νέες εισαγωγές και γεμάτες και τις 44 κλίνες ΜΕΘ. Στο «Ιπποκράτειο» η εφημερία ξεκίνησε με μηδέν κλίνες ΜΕΘ και περισσότερους από 200 ήδη νοσηλευόμενους.

Σε «Παπανικολάου», ΑΧΕΠΑ, «Αγιο Παύλο», «Αγιο Δημήτριο» γεμάτες είναι όλες οι κλίνες ΜΕΘ και σε μεγάλη πληρότητα οι κλινικές Covid.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται και η λίστα των υγειονομικών που βγαίνουν εκτός μάχης, καθώς είτε έχουν προσβληθεί από τον ιό είτε μπαίνουν σε καραντίνα.

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού δεν καλύπτονται, με αποτέλεσμα ένας γιατρός να καλείται να περιθάλψει 50 ασθενείς.

Καμία λύση δεν δίνουν και οι κινήσεις της κυβέρνησης για «εθελοντική ενίσχυση» των νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς, αντί να προχωρήσει σε οργανωμένη επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Χαρακτηριστικά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι από τους ιδιώτες γιατρούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, μόλις 13 είναι στις ειδικότητες που προβλέπει η σχετική απόφαση, αποδέχτηκαν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και υπέγραψαν τη σύμβαση με τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας (8 θα απασχοληθούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από 2 σε Δράμα και Χαλκιδική και 1 στην Εδεσσα).

Αποκαλυπτικές οι καταγγελίες των υγειονομικών

Οι δραματικές συνθήκες και η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικών προσλήψεων και άμεσης πραγματικής επίταξης του ιδιωτικού τομέα, αναδείχθηκαν και στη διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ενόψει της αυριανής απεργίας, με συμμετοχή εργαζομένων συνδικαλιστών από τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι υγειονομικοί ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας, των αρμόδιων ΥΠΕ και των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Καθημερινά πληθαίνουν χαρακτηριστικές αποκαλύψεις, καθώς ολοένα και περισσότεροι υγειονομικοί μιλούν, γράφουν, φανερώνουν με πολλούς τρόπους τις συνέπειες από τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, παθολόγος εντατικολόγος, του «Ιπποκράτειου», ανέφερε ότι υπάρχουν ελάχιστοι γιατροί για δεκάδες ασθενείς, αλλά και ότι για να εξασφαλίσουν κλίνες νοσηλείας πλέον κάνουν πιο «επιθετικά εξιτήρια». Ετσι αντί να περιμένουν την πλήρη αποδρομή της νόσου, στέλνουν ασθενείς στο σπίτι τους με οξυγόνο. Νοσηλευτές μιλούν για τον «πόλεμο» για να βρουν σύριγγες, συστήματα ορού, για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών, αφού δεν αρκούν τα συστήματα οξυγόνου, τραυματιοφορείς κλείνονται στα ασανσέρ, έγκυες γυναίκες θετικές στον κορονοϊό γεννάνε και πρέπει να απολυμανθεί ο χώρος για την επόμενη γέννα, συγγενείς να ψάχνουν απεγνωσμένα τους δικούς τους.

Οι υγειονομικοί αναδεικνύουν ταυτόχρονα τις συνέπειες του χρόνιου «εξορθολογισμού» - ακρωτηριασμού του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως π.χ. με το κλείσιμο δύο νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη («Παναγία» και Λοιμωδών) και 320 κλινών νοσηλείας, τα οποία δεν άνοιξαν ούτε στον «πόλεμο» της πανδημίας.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι οι κλίνες ΜΕΘ που στήνονται πρόχειρα σε όλα τα νοσοκομεία, όχι μόνο δεν έχουν το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά ούτε καν και το αριθμητικά αναγκαίο (4 νοσηλευτές ανά κλίνη), αυξάνοντας έτσι και τα ποσοστά θνητότητας. «Αν έχεις 10 αρρώστους και έχεις έναν νοσηλευτή να τους παρακολουθεί, είναι σαν να μην τους παρακολουθείς», λένε και καταγγέλλουν: «Πολλοί συνάνθρωποί μας δεν προλαβαίνουν να διασωληνωθούν, και πεθαίνουν σε απλούς θαλάμους, λόγω φόρτου εργασίας. Οταν έχεις έναν γιατρό για 50 ασθενείς, δεν προλαβαίνεις να εκτιμήσεις την κατάσταση και μοιραία χάνονται άνθρωποι».

Από το «Θεαγένειο», περιγράφουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθώς πλέον σε πολλές κλινικές υπάρχουν θετικά κρούσματα και κλείνουν. Τα χειρουργεία μειώθηκαν στο ελάχιστο, αφού πλέον και οι αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν, καθώς νοσούν και δεν αντικαθίστανται. Πηγαίνουν πίσω και οι χημειοθεραπείες.

Από το ΑΧΕΠΑ αναδεικνύουν την εγκληματική απόφαση με την οποία υγειονομικοί καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά με θετικό τεστ αρκεί να είναι απύρετοι! Οπως και το γεγονός ότι εργαζόμενοι με υποκείμενα νοσήματα χρειάζεται να νοσηλευτούν αλλά επειδή υπάρχει έλλειψη κλινών, επιλέγεται να μείνουν σπίτι με οξυγόνο. Αναδεικνύουν τις επιπτώσεις που έχει η αναστολή χειρουργείων και τακτικών ιατρείων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μη διαγνωσμένων καρκίνων, χρόνιων παθήσεων. Αλλά και η ακύρωση επειγόντων χειρουργείων λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ για μη Covid περιστατικά.

Αποκαλυπτική ήταν και η παρέμβαση από τα νοσοκομεία της Πέλλας που έχουν φρακάρει. Αναφέρθηκαν και στα πρωτόκολλα - λάστιχο με αφορμή τον αξονικό τομογράφο. Οπως είπαν, σε περίπτωση που εξεταζόταν ασθενής θετικός σε κορονοϊό, ο αξονικός έβγαινε για 3 ώρες εκτός λειτουργίας μέχρι να απολυμανθεί. Τώρα για να εξυπηρετήσουν περισσότερους ασθενείς η διοίκηση αποφάσισε ότι 20 λεπτά αρκούν.

Στη μάχη που δίνουν μαζί με τους μόνιμους και οι χιλιάδες συμβασιούχοι στην Υγεία αναφέρθηκαν επικουρικοί και συμβασιούχοι εργαζόμενοι από το «Παπανικολάου», το ΑΧΕΠΑ και άλλα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ