Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021
Βαθιά ταξικός - βαθιά αντιλαϊκός, φορτώνει νέες θυσίες στο λαό

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Περαιτέρω φορολογική αφαίμαξη, νέες αντεργατικές ανατροπές, αλλά και παραπέρα περικοπές, ακόμα και για την Υγεία την ώρα που η πανδημία καλπάζει, ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων: Ολα τα παραπάνω προβλέπονται από τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, που συζητιέται από χτες στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τις νέες θυσίες τις οποίες καλείται να κάνει ο λαός περιέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης. Προειδοποιώντας για το λογαριασμό που θα έρθει στους εργαζόμενους για τα πακέτα ανάκαμψης του κεφαλαίου, είπε χαρακτηριστικά: «Κάθε ευρώ που σήμερα δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι. Δεν υπάρχει κανένας καλός πατερούλης που ξαφνικά ανακάλυψε και δίνει δισεκατομμύρια ευρώ. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αυτά τα χρήματα που σήμερα δαπανούμε, πώς θα πληρωθούν». Με δεδομένο ότι το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει μια πολύμορφη φοροασυλία, η οποία συνεχίζεται και με αυτόν τον προϋπολογισμό, είναι αυτονόητο ότι οι καμπάνες και σε αυτή την περίπτωση χτυπάνε για το λαό.

Αναφερόμενος στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προβλέπει το «σχέδιο Πισσαρίδη», με το οποίο η κυβέρνηση διεκδικεί κονδύλια για το κεφάλαιο, μίλησε για «αλήθειες» που περιλαμβάνει, οι οποίες τάχα «έχουν ξεχαστεί στην Ελλάδα», όπως ότι «θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν χωρίς επενδύσεις και επιχειρήσεις, δεν γίνεται», ή ότι το ύψος του μισθού καθορίζεται από «την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα».

Με βάση τις παραπάνω «αλήθειες» του κεφαλαίου, μάλιστα, απευθύνθηκε στο ΚΚΕ, έχοντας προφανώς στο νου τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα. Και όπως είπε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Νίκο Καραθανασόπουλο,«όσες διαδηλώσεις και να κάνει η Αριστερά, ακόμη και αν πάει στη Γη του Πυρός περπατώντας, οι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν αν δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα»... Και συνεχίζοντας την πρόκληση αλλά και τη σύσταση προς το λαό να πάψει να διεκδικεί, ξεχώρισε την ανάγκη της «συνεργασίας μέσα στις επιχειρήσεις», αφού όπως είπε «επιχειρήσεις και εργαζόμενοι είναι σε έναν κοινό σκοπό, να παράξουν πλούτο» - που βέβαια είναι γνωστό ποιος τον παράγει και ποιος τον τσεπώνει...

Διαφωνίες για το μοντέλο «σφαγής» του λαού

Από την πλευρά της η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αχτσιόγλου, μίλησε για «μέτρα καθυστερημένα και ανεπαρκή» για τη στήριξη της οικονομίας, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το ότι δεν αξιοποίησε την «πρωτόγνωρη ρευστότητα» που της εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τα ματωμένα πλεονάσματα, ώστε να ενισχύσει τις επιχειρήσεις.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, χαρακτήρισε τα όσα προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό «σχέδιο ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και κυρίως προσωρινό», επισημαίνοντας ότι λείπουν «διαρθρωτικές αλλαγές». Από την Ελ. Λύση ο εισηγητής, Β. Βιλιάρδος, κάλεσε σε πιο αποφασιστική στήριξη των επενδύσεων, ρωτώντας την κυβέρνηση αν ...έχει κάτι «εναντίον των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα». «Θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι Βόρεια Κορέα;», αναρωτήθηκε. Το ΜέΡΑ25 δεν τοποθετήθηκε.

Προϋπολογισμός βαθύτατα ταξικός και αντιλαϊκός

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «βαθύτατα αντιλαϊκό και βαθύτατα ταξικό», ξεχωρίζοντας τρία στοιχεία:

Το πρώτο σε σχέση με τα έσοδα, όπου αυξάνεται η έμμεση φορολογία, δηλαδή η πλέον αντιλαϊκή. Οπως ανέδειξε, «το 2019 οι έμμεσοι φόροι ήταν το 54,5% του συνόλου των φορολογικών εσόδων και το 2021 θα πάνε στο 55,8% (...) Το σύνολο των φορολογικών εσόδων στηρίζεται από τα λαϊκά εισοδήματα».

Στον αντίποδα του παραπάνω, ανέδειξε τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις offshore εταιρείες: «Αν και σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 391/2002 οι εταιρείες αυτές πρέπει να φορολογηθούν για την ακίνητη περιουσία που έχουν στην Ελλάδα με 15%, αυτό δεν το εφάρμοσε καμία κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το ποσό το ποσοτικοποιεί η ΕΑΔΕ στο ύψος των 3,638 δισεκατομμυρίων». Κάνοντας μια σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ, που είναι 2,6 δισ. το χρόνο, ανέδειξε ότι αν πλήρωναν οι offshore τον παραπάνω φόρο ακίνητης περιουσίας, δεν θα χρειαζόταν το χαράτσι στα λαϊκά νοικοκυριά. «Ομως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να καταργήσει αυτή τη σκανδαλώδη απαλλαγή στις offshore εταιρείες», σημείωσε.

Το δεύτερο είναι οι δαπάνες για την Υγεία, που εν μέσω πανδημίας μειώνονται κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, και στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού και στο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τρίτο στοιχείο που ανέδειξε ο Ν.Καραθανασόπουλος είναι τα μέτρα και το σχέδιο διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας, «που επί της ουσίας είναι μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Μέτρα για την εφαρμογή αντεργατικών πολιτικών και μέτρα τα οποία το επόμενο διάστημα θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερα βάρη σε αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, που το 2021 θα κληθούν να πληρώσουν όλους αυτούς τους φόρους, οι οποίοι ανεστάλησαν, ενώ αντίθετα για τους επιχειρηματικούς ομίλους έρχεται μια πολύ μεγάλη επιδότηση και "ζεστό" χρήμα».

Ανέδειξε ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν αύξηση του δημόσιου χρέους στο 208%, που τελικά θα κληθεί να το πληρώσει ο λαός.

Οσο για την «έκθεση Πισσαρίδη», που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού ως διέξοδος από την κρίση, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι αυτή «επαναλαμβάνει τη στοχοθεσία του κεφαλαίου» για την καπιταλιστική ανάκαμψη και ότι σκοπός είναι να διασωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε με μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση, «με κεϊνσιανισμό, όπως ονομάζουν αυτή τη μορφή διαχείρισης», είτε με «μαξιλάρια», δηλαδή τα ματωμένα πλεονάσματα που πληρώνει ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ