Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η «αποδοτικότερη επένδυση» βρίσκεται στα εμβόλια, προτρέπει ο ΠΟΥ

Εντείνεται η κούρσα κρατών και φαρμακευτικών ομίλων

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εξελίξεις γύρω από ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ καπιταλιστικών κρατών και επιχειρηματικών ομίλων για τη διασφάλισή του.

Αλλωστε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) «διαφήμισε» ως... καλύτερη επένδυση για τα καπιταλιστικά κράτη τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα COVAX για πρόσβαση σε εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού.

«Καθώς οι κυβερνήσεις επενδύουν τρισεκατομμύρια σε οικονομικά κίνητρα λόγω της πανδημίας, το πρόγραμμα COVAX προσφέρει τεράστια απόδοση επένδυσης», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ενώ πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί 12 τρισ. δολάρια για να διατηρηθούν σε κίνηση οι οικονομίες. Η επένδυση στο COVAX είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να τερματιστεί αυτή η πανδημία και να διασφαλιστεί μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη».

Περίπου 172 χώρες εμπλέκονται ήδη στο πρόγραμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 9 υποψήφια εμβόλια και έχει στόχο «την παροχή τουλάχιστον 2 δισ. δόσεων ασφαλών, αποτελεσματικών εμβολίων έως το τέλος του 2021».

Στην Ιταλία ξεκίνησαν χτες δοκιμές ενός πιθανού εμβολίου σε 90 εθελοντές στο ινστιτούτο «Lazzaro Spallanzani» στη Ρώμη. Το υποψήφιο εμβόλιο, με την ονομασία GRAd-COV2, αναπτύχθηκε από την ιταλική εταιρεία «ReiThera».

Η αμερικανική «Moderna» ανακοίνωσε χτες ότι βρίσκεται σε «προχωρημένες συνομιλίες» με την ΕΕ για την παροχή 80 εκατ. δόσεων του υποψηφίου εμβολίου της, που βρίσκεται σε τελικές δοκιμές. Είναι η πέμπτη εταιρεία με την οποία η ΕΕ έχει ολοκληρώσει συνομιλίες («Sanofi-GSK», «Johnson & Johnson», «CureVac») ή έχει υπογράψει προκαταβολική συμφωνία αγοράς («AstraZeneca»).

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως πλέον θα μπορεί να χρησιμοποιείται το πλάσμα αίματος ανθρώπων που έχουν νοσήσει με κορονοϊό, για θεραπεία. Παράλληλα κατηγόρησε το «βαθύ κράτος» του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που «καθιστά πολύ δύσκολο για τις φαρμακευτικές εταιρείες να βρουν ανθρώπους για να δοκιμάσουν τα εμβόλια και τις θεραπείες», «προφανώς ελπίζοντας να καθυστερήσουν την απάντηση μέχρι τις 3 Νοέμβρη», μέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο ΠΟΥ διευκρίνισε πως μόνο λίγες κλινικές δοκιμές πλάσματος ασθενών έχουν παραγάγει αποτελέσματα και πως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αρκετά πειστικές αποδείξεις ώστε να εγκριθεί, πέρα από τη χρήση του ως πειραματική θεραπεία.

Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως είχαν ξεπεράσει τα 23,6 εκατ. και οι θάνατοι τους 813 χιλιάδες. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ, με πάνω από 5,8 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 180.000 νεκρούς, στη δεύτερη η Βραζιλία με περίπου 3,6 εκατ. κρούσματα και πάνω από 114.000 νεκρούς, και ακολουθεί η Ινδία με 3,1 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 58.000 νεκρούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ