Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής

Στην υλοποίηση του ευρω-αμερικανικού ενεργειακού σχεδιασμού για την ενίσχυση των δρόμων διέλευσης του αζέρικου φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά, σε μια προοπτική μείωσης των ρωσικών εισαγωγών, δεσμεύτηκαν και τυπικά χτες οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας μέσω της υπογραφής της «διακυβερνητικής» συμφωνίας κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB από τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη και την Βουλγάρα ομόλογό του T. Petkova.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης τελετής, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «ο IGB ενισχύει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και στηρίζει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή», και αντίστοιχα η Τ. Petkova ότι η υλοποίηση του έργου αυτού «είναι πλέον μη αναστρέψιμη».

Ο αγωγός θα έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κ.μ./έτος, με δυνατότητα αύξησης στα 5 δισ., και οι εργασίες του αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα με ορίζοντα περαίωσης τους 18 μήνες. Η έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας προσδιορίζεται για τον Ιούλη του 2021. Ο IGB θα έχει συνολικό μήκος 182 χλμ., από τα οποία τα 31 χλμ. εντός ελληνικού εδάφους, μεταξύ Κομοτηνής και Στάρα Ζαγόρα και στο σημείο εισόδου του στην Ελλάδα θα συνδέεται με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP).

Ο αγωγός θα συνδέεται με τον ΤΑΡ, ενώ θα έχει τη δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητάς του είτε με επιπρόσθετες ροές από την Κασπία είτε με εισαγωγές LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου), εφόσον ο IGB συνδεθεί με τον σχεδιαζόμενο Σταθμό Αποθήκευσης και Αεριοποίησης LNG της Αλεξανδρούπολης (FSRU).

Την ευθύνη κατασκευής του έχει αναλάβει η κοινοπραξία «ICGB», που αποτελείται από τη βουλγαρική «BEΗ», η οποία κατέχει το 50% των δικαιωμάτων, και την εταιρεία που έχουν συστήσει η ιταλική «Edison» με την ελληνική «ΔΕΠΑ», οι οποίες κατέχουν το υπόλοιπο ποσοστό, από 25% η καθεμία.

Εκτός από την υπογραφή της σύμβασης, οι δύο υπουργοί και οι συνεργάτες τους συζήτησαν, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, και άλλα διμερή θέματα, μεταξύ των οποίων ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η νέα διασυνοριακή ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που σχεδιάζεται (Νέα Σάντα - Μαρίτσα) ισχύος 1.500 MW και η «στενότερη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού και του Βουλγαρικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ