Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ανεβάζουν ταχύτητες για Ελευσίνα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα

Στην υπηρεσία των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή λιμάνια, ναυπηγεία και υποδομές Ενέργειας

Από την επίσκεψη Πάιατ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας την περασμένη βδομάδα

Eurokinissi

Από την επίσκεψη Πάιατ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας την περασμένη βδομάδα
Ανεβάζουν ταχύτητες οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να περάσουν στα χέρια των Αμερικανών υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ενεργειακές υποδομές στην Καβάλα.

Σε κοινό τους άρθρο στην «Καθημερινή», ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ εστίασαν στο γεγονός ότι η αμερικανική Εταιρεία Διεθνούς Αναπτυξιακής Χρηματοδότησης (DFC, κρατική υπηρεσία που έστησαν οι Αμερικανοί για να αντιπαρατεθούν στη διείσδυση της Κίνας με τον «Δρόμο του Μεταξιού», εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση σε αμερικανικούς ομίλους για εξαγορά «κρίσιμων» υποδομών) υπέγραψε επιστολή έκφρασης ενδιαφέροντος με την ΟΝΕΧ, ώστε η τελευταία να επιδιώξει την αγορά και ανακαίνιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Προσθέτουν ότι στην Ελευσίνα βλέπουν σύγκλιση «τριών από τα κοινά μας συμφέροντα: Ενεργειακή ασφάλεια, ναυτιλιακή συνεργασία και άμυνα».

Σχετικά με την Ενέργεια, σημειώνουν ότι «μια επιτυχημένη επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα δημιουργήσει έναν σημαντικό κόμβο που θα προσφέρει στήριξη και υπηρεσίες στη ναυτιλία μεταφοράς αερίου και άλλα έργα που συνεισφέρουν στους κοινούς μας στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης ενεργειακών πηγών», απέναντι στους ανταγωνιστές. «Επιδιώκουμε», προσθέτουν, «τόσο πολλές ευκαιρίες να δουλέψουμε μαζί και να στηρίξουμε ενεργειακά έργα προτεραιότητας της Ελλάδας όπως την Πλωτή Δεξαμενή Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, τον Διαμετακομιστικό Αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας, τον Διαδριατικό Αγωγό Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, τον προτεινόμενο Διαμετακομιστικό Αγωγό Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας και τον σχεδιαζόμενο Αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου EastMed που ασφαλίζουν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Εργαζόμαστε από κοινού επίσης να αυξήσουμε τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπου αμερικανικές εταιρείες σαν τις "General Electric", "Quantum Partners" και "Invenergy" ήδη συνεργάζονται με ελληνικές στη δημιουργία νέων ενεργειακών έργων», βάζοντας στο μενού όλο το «ψητό» που ορέγονται οι επιχειρηματικοί τους όμιλοι.

Στα ναυτιλιακά, αναφέρουν ότι «η Ελλάδα άρχισε να εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο το 2018 και ήδη βλέπουμε το οικονομικό όφελος από τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών στην Ελλάδα και τη μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά. Τα ελληνόκτητα τάνκερ LNG αποτελούν το 15% του παγκόσμιου τονάζ και πολλά από αυτά θα εξυπηρετούνται στην Ελευσίνα».

Τέλος, στην Ελευσίνα αναφέρουν ότι «θα ενδυναμώσει και τη διμερή μας αμυντική και βιομηχανική σχέση, δεδομένης της δυνατότητας υποστήριξης του 6ου Αμερικανικού Στόλου και των πλοίων του ΝΑΤΟ και στήριξης του αυξανόμενου τέμπο της σχέσης μας άμυνας και ασφάλειας μέσω της Διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας».

Προσθέτουν ότι «στην Κρήτη, οι μοναδικές δυνατότητες της Σούδας την κατέστησαν πιο δραστήρια σήμερα από προηγούμενες δεκαετίες, μέσα από την εξαιρετική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας. Στη Βόρεια Ελλάδα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγινε μεταφορικός κόμβος (σ.σ. αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων) προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τη δέσμευσή μας προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ανανεωμένα με την ΟΝΕΧ θα συμπληρώσουν τις δυνατότητες σε αυτές και ακόμη περισσότερες περιοχές, πολλαπλασιάζοντας αυτά που οι χώρες μας μπορούν να πετύχουν μαζί, και ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», τονίζουν.

Στο μεταξύ, χωρίς καθυστέρηση «τρέχουν» και τα σχετικά με τους διαγωνισμούς. Στις 29/6 το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου. Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου («ΥΑΦΑ»).

Στη δε Αλεξανδρούπολη, την 1/7, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Α. Ξενόφος ανακοίνωσε ότι αναμένεται άμεσα η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (μιλούν για 67%) του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που θα αναδείξουν τη διασύνδεση του λιμανιού, τόσο στο σιδηροδρομικό κομμάτι, όσο και τη διασύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία Οδό». Στάθηκε στην Ενέργεια συνδυάζοντας τον διαγωνισμό για την Καβάλα με τα σχέδια κατασκευής πλωτής πλατφόρμας FSRU, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές, με τη διαδικασία των μη δεσμευτικών προσφορών, αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Ταυτόχρονα, αναμένεται στη Βουλή ειδική διάταξη νόμου, με την οποία παραχωρούνται όλες οι εκτάσεις και τα ακίνητα που ανήκουν στη ΓΑΙΑΟΣΕ στον ΟΛΑ, εντός της χερσαίας ζώνης λιμένος, προς εκμετάλλευση από τον «επενδυτή» μέχρι το 2063.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ