Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Επιθέσεις και έντονη κινητικότητα

Αιφνιδιαστική αεροπορική επιδρομή κατά των τουρκικών στρατευμάτων στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΑΛΕΤΑ.--

Η κλιμάκωση της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη και οι προετοιμασίες για επιχειρήσεις στη Σύρτη προκαλούν έντονη κινητικότητα και άλλων δυνάμεων. Πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ («Al Arabiya», «Al Awsat» κ.λπ.) ανέφεραν ότι κατά τις συνομιλίες που είχαν μέχρι το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ο γενικός επιτελάρχης Ενόπλων Δυνάμεων και ο διοικητής του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, «έκλεισε» στρατιωτικό σύμφωνο που μεταξύ άλλων εξασφαλίζει τα τουρκικά συμφέροντα στη Λιβύη (στο μέρος της χώρας που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Σάρατζ), προσφέρει ασυλία στους Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος, προωθεί την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της «κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας» του Σάρατζ από τον τουρκικό στρατό καθώς και τις πωλήσεις τουρκικών όπλων και πολεμοφοδίων. Δεν φαίνεται επίσης να λείπουν και οι αναφορές σε μία τουρκική αεροπορική και ναυτική βάση.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτικών από την Τρίπολη, βομβαρδιστικά αεροσκάφη «άγνωστης προέλευσης» χτύπησαν θέσεις Τούρκων στρατιωτικών και εγκαταστάσεις τους στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, την οποία είχαν καταλάβει πριν λίγους μήνες από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού». Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε αραβικά ΜΜΕ, διέψευσαν ότι υπήρξαν θύματα, προβλέποντας εντούτοις ότι τέτοιες ενέργειες «θα αυξήσουν τη συχνότητα των συγκρούσεων» στην ευρύτερη περιοχή. Φέρεται επίσης να παραδέχτηκαν αφενός ότι αιφνιδιάστηκαν από την επιδρομή, αφετέρου ότι σημειώθηκαν αρκετές υλικές ζημιές, κυρίως σε συστήματα αεράμυνας. Αργότερα, το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» μετέδωσε σημαντική αποχώρηση Τούρκων στρατιωτικών από τον στρατώνα στη βάση Ουατίγια.

Οσον αφορά την ταυτότητα ή προέλευση των βομβαρδιστικών, επισήμως υπάρχει αβεβαιότητα. Το τουρκικό δίκτυο ΤRT, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε ως πιθανή τη συμμετοχή βομβαρδιστικών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν ως πιθανή τη δράση γαλλικών βομβαρδιστικών από βάσεις που διαθέτουν στο (γειτονικό με τη Λιβύη) Τσαντ, θυμίζοντας ότι και το Φλεβάρη του 2019 γαλλικά βομβαρδιστικά είχαν αναλάβει δράση χτυπώντας τζιχαντιστές στα σύνορα Λιβύης - Τσαντ, είδηση που διαψεύστηκε πάντως από το γαλλικό υπουργείο Αμυνας. Αλλα ΜΜΕ κάνουν λόγο για αιγυπτιακά μαχητικά.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Σάρατζ εντείνει τις σχέσεις της και με τη Μάλτα. Ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός ξεκίνησε την Κυριακή διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βαλέτα, συναντώντας τον Μαλτέζο ομόλογό του Ρόμπερτ Αμπέλα. Ο Αμπέλα εξήρε τις διμερείς σχέσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «εξαιρετικές», επειδή όπως εκτίμησε θα βελτιώσουν τον έλεγχο των θαλάσσιων περιοχών και θα αποτρέψουν νέες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Αποκάλεσε επίσης τη Λιβύη «έμπιστο φίλο». Αξίζει να σημειωθεί πως στη Βαλέτα εμφανίστηκαν, παράλληλα με τον Σάρατζ, και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ακάρ μαζί με τον γενικό επιτελάρχη και τον διοικητή του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο Ακάρ συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Μαλτέζο υπουργό Εσωτερικών Εβαρίστ Μπαρτόλα, παρουσία του Τούρκου πρέσβη στη Βαλέτα, Κερέμι Κιρατλί.

Στο μεταξύ, την Κυριακή στη Βεγγάζη συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη δράση τουρκικών στρατευμάτων σε λιβυκό έδαφος. Απαίτησαν την άμεση αποχώρησή τους, κατηγορώντας την Αγκυρα για «αποικιοκρατία», ενώ φώναξαν συνθήματα κατά του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι «ποτέ δεν θα γονατίσουμε μπροστά στην Τουρκία».

Και νέες αντιδράσεις από Ιταλία και ΗΠΑ

Ενδιάμεσα εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αίγυπτο, Τζόναθαν Κοέν, που είπε ότι «οι ΗΠΑ είναι αντίθετες με όλες τις ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη» και κάλεσε σε διαπραγμάτευση υπό τον ΟΗΕ, την ίδια ώρα οι ίδιες οι ΗΠΑ κάνουν πλάτες στη δράση της «συμμάχου» Τουρκίας, ως ανάχωμα στη ρωσική επιρροή.

Υπέρ μιας διεθνούς στρατιωτικής αποστολής, με τη συμμετοχή Γερμανών, για να υπάρξει ...ειρήνευση στη Λιβύη, τάχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου και υποψήφιος για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Μίλησε κι αυτός για αποστολή κυανοκράνων και τόνισε πως τα αποτελέσματα της διάσκεψης για τη Λιβύη, πριν λίγους μήνες στο Βερολίνο, «απέτυχαν συνολικά να υλοποιηθούν» και πως έχει αποδειχθεί «ότι η διπλωματία χωρίς στρατιωτικά ειρηνευτικά μέσα δεν θα τερματίσει τον πόλεμο στη Λιβύη». Ταυτόχρονα, σημείωσε, «θα πρέπει να προσπαθήσουμε να προσέλθει η Ρωσία σε έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση».

Στη Ρώμη, τέλος, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο, μιλώντας χτες στο πρακτορείο ειδήσεων «Nova», κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη αναζήτησης «βιώσιμης λύσης για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη», μέσω πολιτικού διαλόγου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντεινόμενη κινητικότητα όλων των πλευρών για την «επόμενη μέρα» (2021-08-20 00:00:00.0)
Ρόλο «σταθεροποιητή» επικαλείται η Τουρκία (2021-01-12 00:00:00.0)
Πολύμορφα παζάρια και κινήσεις της Τουρκίας (2020-08-08 00:00:00.0)
Τουρκικές απειλές για κλιμάκωση των επιθέσεων (2020-07-14 00:00:00.0)
«Κουβάρι» ανταγωνισμών και λυκοφιλιών (2020-06-30 00:00:00.0)
Δρομολογεί κι άλλες «συμφωνίες» (2019-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ