Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
«Κουβάρι» ανταγωνισμών και λυκοφιλιών

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

«Κοινές θέσεις» σε αρκετά ζητήματα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη εμφανίστηκαν να έχουν μετά την τηλεδιάσκεψή τους την Παρασκευή οι Πρόεδροι της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας την επιθυμία τους για εκεχειρία και εξεύρεση λύσης με πολιτικά μέσα και διάλογο, «όχι με συγκρούσεις».

Παράλληλα πάντως με την τηλεδιάσκεψη Πούτιν - Μακρόν, αυξήθηκαν και οι φήμες για Ρώσους μισθοφόρους σε μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Δυτικής Λιβύης, οι οποίοι φέρεται πως αναπτύσσονται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή ώστε να αποτρέψουν απόπειρα κατάληψής τους από μισθοφόρους που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.

Ακολούθησε, το Σαββατοκύριακο, η μετάβαση του Σάρατζ στη Ρώμη, όπου συνάντησε τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε. Μεταξύ άλλων αποφάσισαν τη συγκρότηση «ειδικής επιτροπής» που θα αναλάβει την επιστροφή των ιταλικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, ενώ ο Κόντε επανέλαβε ότι «είναι άμεση η ανάγκη για πολιτική διευθέτηση της κρίσης (...) Οι λύσεις δεν θα βρεθούν με πόλεμο».

Από την Αγκυρα, το ίδιο 24ωρο, μιλώντας στο CNN ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επιβεβαίωσε ότι προχωρά το «σχέδιο συνεργασίας» για «αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες» με τη Λιβυκή Πετρελαϊκή Εταιρεία (NOC).

Παράλληλα, η πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ουάσιγκτον άρχισε να ενημερώνει μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου για το σοβαρό ενδεχόμενο εμπλοκής της Αιγύπτου και της Τουρκίας σε σύγκρουση, με αφορμή τις τουρκικές στρατιωτικές - και άλλες - επιχειρήσεις στο λιβυκό έδαφος. Η Αγκυρα κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι έχει «εξάγει» στη Λιβύη πάνω από 15.000 Σύρους μισθοφόρους, ότι επιχειρεί να επαναφέρει στην περιοχή την ενεργό δράση των «Αδελφών Μουσουλμάνων», που έχουν τεθεί εκτός νόμου στην Αίγυπτο, καθώς και να παρασύρει σε πόλεμο την Αίγυπτο. Στην σχετική επιστολή με αποδέκτη το Κογκρέσο σημειώνεται ότι σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης «πολλές χώρες της περιοχής θα συνταχθούν με την Αίγυπτο, είτε σε στρατιωτικό είτε σε πολιτικό επίπεδο είτε και στα δύο. Αν κάποιος πιστεύει ότι η Λιβύη είναι τώρα χαοτική, αυτή η εξέλιξη θα την κάνει 100 φορές χειρότερη. Εάν δεν ελεγχθούν οι ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη, τα πράγματα μπορεί εύκολα να οδηγηθούν από το κακό στο χειρότερο».

Χτες στην Τρίπολη, πάντως, ο Σάρατζ κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εξετάσει την πιθανότητα ανακήρυξης του αντιπάλου του, Χαλίφα Χάφταρ, του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA), σε εγκληματία πολέμου. Τον κατηγορεί ότι βομβάρδισε επανειλημμένα κατοικημένες περιοχές, αεροδρόμια και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους. Ανάλογα είχε πράξει νωρίτερα και ο Χάφταρ, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον Αμπντουλάχ αλ Θάνι, πρωθυπουργό της Ανατολικής Λιβύης (που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς), και τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντούλ αλ Χουάιζ, κατηγόρησε για εγκλήματα πολέμου τον Σάρατζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τουρκικές απειλές για κλιμάκωση των επιθέσεων (2020-07-14 00:00:00.0)
Προωθείται το τουρκικό σχέδιο για στρατιωτικές βάσεις (2020-06-18 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου (2020-01-25 00:00:00.0)
«Ανησυχίες» Αμερικανών και Σάρατζ για το πετρέλαιο (2020-01-22 00:00:00.0)
Συνέχεια παζαριών για τη Λιβύη μετά τη συνάντηση στη Μόσχα (2020-01-15 00:00:00.0)
Αντιρρήσεις Χάφταρ (2019-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ