Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ανεβάζουν ταχύτητες για «συμβιβασμούς» και «διευθετήσεις»

Eurokinissi

Ανεβάζουν ταχύτητες για «συμβιβασμούς» και «διευθετήσεις» τα αστικά επιτελεία σε Ελλάδα και Τουρκία, με «καπέλο» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Παρασκευή Μητσοτάκης και Ερντογάν, οπότε και «συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας».

Οπως είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, «ο πρωθυπουργός έχει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, τονίσει ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Ιδίως μάλιστα σε περιόδους κρίσης», ενώ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, είπε ότι «χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, προκειμένου να μπορέσει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, μέσω διερευνητικών επαφών και οποιασδήποτε άλλης ενέργειας χρειάζεται, προκειμένου να φτάσουμε στην οριοθέτηση». Ταυτόχρονα, δεν απέκλεισε μια συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη, ίσως το φθινόπωρο.

Αποκαλυπτικά πάντως για το περιεχόμενο των «ανοιχτών διαύλων» είναι και τα συγχαρητήρια που έσπευσε να δώσει χτες εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal), σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ που έχουν κοινό συμφέρον να διατηρούν ανοιχτό τον διάλογο για τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στάση ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Ενδεικτική, στο μεταξύ, της «προετοιμασίας εδάφους» για τα επικίνδυνα σχέδια είναι και η παρέμβαση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλ. Διακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο «Εθνος» κατηγόρησε την Αγκυρα ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες (...) διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία δεν έδειχνε μέχρι τώρα ενδιαφέρον για την επανέναρξή τους».

Ενώ σε ένδειξη της ελληνικής έμπρακτης «διαλλακτικότητας» προκειμένου να μη διαταραχτεί η ευρωατλαντική «σταθερότητα» στην περιοχή, είπε ότι δεν μπορεί να κατηγορεί κανείς την Ελλάδα «για μαξιμαλισμό, μια χώρα που έχει μόνο 6 μίλια χωρική θάλασσα» και «έχει δείξει αυτοσυγκράτηση στην πλήρη εφαρμογή όσων μας επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο (...) στο πλαίσιο μιας λειτουργίας σύμφωνης με το πνεύμα του δικαίου και της καλής γειτονίας».

Την ίδια ώρα, μπροστά και στα σχέδια «διευθετήσεων» και συνδιαχείρισης υπό την «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έβαλε ζητήματα και στο εσωτερικό, ότι «στην Ελλάδα, ιστορικά και κοινωνικά αν θέλετε, δεν είναι εμπεδωμένη η νοοτροπία του συμβιβασμού και της συναίνεσης, ειδικά σε θέματα που προσεγγίζουμε με συναίσθημα και όχι με λογική», και ότι αυτό το έχουμε πληρώσει «στις διεθνείς μας σχέσεις με χαμένες ευκαιρίες για επωφελείς συμβιβασμούς σε εθνικά θέματα», ενώ, όπως είπε, «η κουλτούρα του Διεθνούς Δικαίου είναι μια κουλτούρα συμβιβασμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος σημείωσε πως «οι γενικές αρχές, π.χ., του Δικαίου της Θάλασσας εφαρμόζονται αυτούσιες και αναντίρρητα σε ένα νησί στη μέση του ωκεανού, αλλά σε περιπτώσεις γεωγραφικής εγγύτητας καλούνται τα παρακείμενα ή αντικείμενα κράτη να έρθουν σε μια δίκαιη συμφωνία στη βάση βεβαίως των προνοιών του Δικαίου της Θάλασσας», το οποίο Δίκαιο «δεν αποσκοπεί σε ανταγωνισμούς ή αποκλεισμούς, αλλά σε συνεργασίες» προσθέτοντας πως «Κάθε επιτυχής διαπραγμάτευση είναι αποτέλεσμα συγκερασμού αντίρροπων συμφερόντων και κάθε διεθνής συμφωνία είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού».

Εξάλλου, βάζοντας το θέμα καθαρά σε πλαίσιο ΝΑΤΟ, προειδοποίησε την Αγκυρα ότι αν στη βάση του «παράνομου μνημονίου» Σάρατζ - Ερντογάν «διακινδυνεύσει μια γενικευμένη αστάθεια στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τότε θα είναι η μόνη υπεύθυνη και αυτό θα της καταλογιστεί από τη διεθνή κοινότητα και θα υποστεί τις επιπτώσεις».

Να καταγραφεί πως στις διεργασίες γύρω από τα Ελληνοτουρκικά παρενέβη και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος με συνέντευξή του στα «Νέα» σημείωσε πως «διάλογο με "πειρατές" δεν κάνει κανείς», εμφανιζόμενος αντίθετος στην προοπτική μιας προσφυγής στη Χάγη, στη βάση ενός «συνυποσχετικού» που θα παρακάμπτει - όπως αναφέρει - το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην Τύνιδα με το βλέμμα στην Αγκυρα

Στο μεταξύ, στην Τυνησία βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, όπου και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Kais Saied, και τον πρωθυπουργό, Elyes Fakhfakh, ενώ είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του, Noureddine Erray, συζητώντας για τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Μεσανατολικό και τις σχέσεις ΕΕ - Τυνησίας. Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του είπε ότι οι δύο πλευρές διερεύνησαν τρόπους να ενισχύσουν τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές τους σχέσεις, παραπέμποντας και στη Συμφωνία Θαλάσσιων Μεταφορών που υπέγραψαν χτες.

Υποστήριξε, εξάλλου, ότι οι δύο κυβερνήσεις μοιράζονται «μία κοινή αντίληψη» με «θεμέλιό» της τη «δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από ό,τι συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία αντιβαίνει άμεσα στις Αποφάσεις του ΟΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ