Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Την έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2019 - 2020 υπέβαλε χτες στη Βουλή και στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδας, δείχνοντας προς την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, προκειμένου να στηριχτεί η ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Μεταξύ άλλων, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι «κρίσιμες πρωτοβουλίες» με στόχο την ανάκαμψη του κεφαλαίου εστιάζουν στην «αποτελεσματική και ευρεία αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και των εθνικών δημοσιονομικών πόρων», στη συνέχιση της παροχής άμεσων ενισχύσεων και φορολογικών και ασφαλιστικών διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις και κλάδους, και μεσοπρόθεσμα σε πρόσθετες πρωτοβουλίες με στόχο «να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να μετριαστεί η επίπτωση των έκτακτων μέτρων (...) στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους», όπως και στην επιτάχυνση του «μεταρρυθμιστικού προγράμματος» της κυβέρνησης και την «τόνωση» των επενδύσεων με Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ξεχωριστή φυσικά αναφορά υπάρχει στην ανάγκη «επίλυσης» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την έκθεση να κάνει... δήλωση προθέσεων σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν και το πρόβλημα θεωρείται κυρίως απόρροια της ύφεσης, νομοθετικές παρεμβάσεις όπως η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η κατάχρηση του πλαισίου προστασίας από κατασχέσεις, καθώς και διάφορα άλλα νομικά και δικαστικά εμπόδια δεν επέτρεψαν την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος Δεκέμβρη 2019 είχαν διαμορφωθεί σε 68,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 13,2 δισ. συγκριτικά με το τέλος Δεκέμβρη 2018. Ως ποσοστό επί του συνόλου των τραπεζικών πιστώσεων διαμορφώθηκαν (Δεκέμβρης 2019) στο 40,3% έναντι 3,4% του μέσου όρου στην ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση της ΤτΕ περιλαμβάνει σενάρια (και όχι προβλέψεις) αναφορικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία. Για το 2020, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, θα υποχωρήσει 5,8%, με το «ήπιο» σενάριο εκτιμάται ότι θα μειωθεί 4,4%, ενώ με το δυσμενές σενάριο οι συνέπειες αναμένεται να είναι πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια φτάνοντας στο 9,4%. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω σενάρια ενσωματώνουν όλα τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Μάη. Για το 2021 προβλέπονται ρυθμοί ανάκαμψης από 5,6% μέχρι 5,8% και για το 2022 από 3,7% έως 4,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ