Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Πρόταση Μπορέλ για συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας - Κύπρου

Νέα ώθηση στο ευρύτερο παζάρι με την Τουρκία επιχειρεί να δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, που με μοχλό το Κυπριακό φέρεται έτοιμη για κλιμάκωση διαπραγματεύσεων με διακύβευμα τον έλεγχο των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και συνολικότερες ισορροπίες, με φόντο και τις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη κ.τ.λ.

Στο πλαίσιο των πρόσφατων επαφών του στη Λευκωσία (όπου πήγε μετά την Αθήνα), ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, πρότεινε τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Τουρκίας για να συζητηθεί ο μεταξύ των δύο χωρών καθορισμός ΑΟΖ.

Την πρόταση αυτή ο Μπορέλ θα αξιοποιήσει και ενόψει της επίσκεψης που θα κάνει στην Αγκυρα το επόμενο διάστημα και πριν τη νέα συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ (13/7). Αλλωστε, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής θα περιλαμβάνεται και το θέμα της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η καλύτερη πλατφόρμα για να συζητηθεί πώς θα προχωρήσει το θέμα και για το πώς θα συνεχίσουμε με την Τουρκία, έτσι ώστε να επιτευχθεί αλλαγή στη συμπεριφορά, στις ενέργειες και στις δηλώσεις». Ο Στάνο δεν επιβεβαίωσε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ αρνήθηκε συνάντηση με τον Μπορέλ και επισήμανε ότι πρέπει «να λυθούν μέσω του διαλόγου» ζητήματα που αφορούν τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειωτέον ότι μεθαύριο Πέμπτη, 2 Ιούλη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί το Βερολίνο, δεδομένου του ότι 1η Ιούλη η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

Μηχανισμό συνδιαχείρισης προκρίνει η Αγκυρα

Σχολιάζοντας την πρόταση Μπορέλ για συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κύπρου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι δήλωσε πως αυτή «δεν είναι σοβαρή», γιατί έγινε «από την ίδια ΕΕ που πάντα αγνοεί την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και σε καμία της δήλωση δεν αναφέρθηκε στα ισότιμα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού». Πρόσθεσε ότι «μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων στο θέμα των υδρογονανθράκων είναι οι Τουρκοκύπριοι», τονίζοντας πως «εάν επιδιώκεται λύση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να συναντηθούν οι δύο "λαοί" στο νησί το συντομότερο για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού συνεργασίας, έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων, καθώς και διαμοιρασμού των εσόδων», υποστηρίζοντας ότι «η πρόταση της "ΤΔΒΚ" στις 13 Ιουλίου 2019 διασφαλίζει την απαραίτητη βάση γι' αυτό». Πρόκειται για την πρόταση του ψευδοκράτους να δημιουργηθεί επιτροπή Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων ώστε να δρομολογηθεί η αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου πριν οποιαδήποτε «λύση» του Κυπριακού.

Κατά τ' άλλα, ο Ακσόι είπε ότι «η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της νήσου Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν θα καθίσει ποτέ στο τραπέζι με την "ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου" η οποία έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μπορέλ στην Κύπρο δεν συναντήθηκε κι εκείνος μαζί του, διευκρινίζοντας ότι αυτό «προκάλεσε απογοήτευση» επειδή «στόχος μας είναι η διεύρυνση των σχέσεων με την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ