Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
«Ανησυχίες» Αμερικανών και Σάρατζ για το πετρέλαιο

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στήριξη στην απαίτηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ να ξαναρχίσουν η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου στις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της Λιβύης, που σταμάτησαν πριν από λίγες μέρες δυνάμεις που στηρίζουν τον αντίπαλό του, στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, έδωσε χτες η αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη. Σε σχετική ανακοίνωση απαίτησε την «άμεση» επανάληψη των δραστηριοτήτων της Κρατικής Επιχείρησης Πετρελαίου (ΝΟC), εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τη διακοπή των εξαγωγών και της παραγωγής στις περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.

Νωρίτερα ο δοτός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς» κατηγόρησε τον Χάφταρ πως εάν συνεχίσει το πετρελαϊκό μπλόκο στις πετρελαιοπηγές, τότε η χώρα θα αντιμετωπίσει «καταστροφική οικονομική κρίση». Κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να ασκήσουν πιέσεις στον αντίπαλό του και ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον στρατηγό Χάφταρ για να συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, ισχυριζόμενος πως αυτό μπορεί να συμβεί με άλλους τρόπους. Κατά τα άλλα, υποστήριξε ότι θα σεβαστεί τις «αποφάσεις» της διάσκεψης του Βερολίνου, αλλά διαφώνησε με το ενδεχόμενο να γίνει «αναδιανομή» του πλούτου που αποφέρουν στα κρατικά ταμεία της κυβέρνησης στην Τρίπολη τα μεγάλα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου. Ο Σάρατζ υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, διότι, τάχα, τα έσοδα πάνε στον «λιβυκό λαό».

Το ίδιο διάστημα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανακοίνωσε πως τον ερχόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών χωρών που συμμετείχαν την Κυριακή στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, με βασικό στόχο να αξιολογηθούν οι έως τότε εξελίξεις. Εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον της ΕΕ για συμμετοχή στην «οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη Λιβύη», ενώ στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ να συγκαλέσει συνδιάσκεψη ανώτερου επιπέδου για τη Λιβύη. Στο μεταξύ, οι προσπάθειες χωρών της ΕΕ να αναπτύξουν στο λιβυκό έδαφος δικά τους στρατεύματα υπό το πρόσχημα της «ειρήνης» και της «σταθεροποίησης» φαίνεται ότι θα συναντήσουν «εμπόδια». Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ δήλωσε αντίθετος με την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων, ακόμη και του ΟΗΕ, στο λιβυκό έδαφος, εξηγώντας ότι είναι ανεπιθύμητα από όλες τις εμπόλεμες πλευρές.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε στο θέμα της στρατιωτικής ανάμειξης της χώρας του στη Λιβύη, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, διότι η «εκπαίδευση» ντόπιων και ξένων μισθοφόρων που πολεμούν στο πλευρό του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ «είναι νόμιμη και θεμιτή» προσπάθεια, επειδή καταβάλλεται με πρόσκληση της λιβυκής κυβέρνησης.

Ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση διάσκεψης για τη Λιβύη εξέφρασαν χτες και Κογκολέζοι διπλωμάτες, στο πλαίσιο ειδικής επιτροπής που έχει συγκροτήσει από το 2011 η Αφρικανική Ενωση για τη συγκεκριμένη χώρα. Η σύνοδος προγραμματίζεται να γίνει στην Μπραζαβίλ στις 31 Γενάρη, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης τον Φλεβάρη στην Αντίς Αμπέμπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ