Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Αγωνία για το «μακιγιάζ» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Οι αντιθέσεις και ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ενάντια στους λαούς και πάλι στο προσκήνιο των συζητήσεων των εκπροσώπων των μονοπωλίων που δήθεν νοιάζονται για την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική αδικία

Ο Ντ. Τραμπ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο WEF

Copyright 2020 The Associated

Ο Ντ. Τραμπ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο WEF
ΝΤΑΒΟΣ.--

Με τα γνωστά συνθήματα περί «συνεκτικού και βιώσιμου κόσμου» για 50ή χρονιά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας (21 - 24 Γενάρη) επιδιώκει να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο ιδιαίτερα σε μια περίοδο που «οι άνθρωποι αποστρέφονται τις οικονομικές ελίτ, οι οποίες πιστεύουν ότι τους έχουν προδώσει», όπως αναφέρει ο ιδρυτής και πρόεδρος του WEF.

Στο φετινό WEF περίπου 3.000 αρχηγοί κρατών, επικεφαλής μονοπωλίων, στελέχη ιμπεριαλιστικών οργανισμών και «παρακλάδια» όλων αυτών (ΜΚΟ, «φιλανθρωπικά ιδρύματα» κ.ά.), όσοι δηλαδή ευθύνονται για τη διαχρονική βαρβαρότητα του καπιταλισμού και την υπερασπίζονται, συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν «πώς θα σώσουν τον πλανήτη», για το «μέλλον της εργασίας», για «πιο δίκαιες οικονομίες», «καλύτερες επιχειρήσεις», «υγιές μέλλον» κ.ά. Φέτος, το Φόρουμ στο πανάκριβο θέρετρο της Ελβετίας «θα επιδιώξει να δώσει συγκεκριμένη έννοια στον "συμμετοχικό καπιταλισμό"», και «με τον κόσμο σε τόσο κρίσιμο σταυροδρόμι, θα αναπτύξουμε ένα "Μανιφέστο του Νταβός 2020" για να ξανασχεδιάσουμε τους στόχους των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων», ισχυρίζονται οι διοργανωτές.

Φέτος, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην κλιματική αλλαγή, η οποία αξιοποιείται από τους εκπροσώπους του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής για νέα πεδία «πράσινων» επενδύσεων και κερδοφορίας χωρίς επί της ουσίας μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που είναι αδύνατον όταν η ανάπτυξη έχει κινητήριο μοχλό το καπιταλιστικό κέρδος.

Χτες, στο Νταβός μίλησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η Σουηδή «ακτιβίστρια» Γκρέτα Τούμπεργκ κ.ά., ενώ τις επόμενες μέρες θα μιλήσουν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμραν Καν, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, κ.ά., ενώ ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, θα συναντηθεί στο Νταβός με ομάδα επενδυτών και βιομηχάνων προκειμένου να τους καθησυχάσει για τα οικονομικά σχέδια της συγκυβέρνησής του με τους σοσιαλδημοκράτες «Ουνίδας Ποδέμος».

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού «Huawei», Ρεν Ζενγκφέι: «Φέτος, οι ΗΠΑ ενδέχεται να κλιμακώσουν την εκστρατεία τους εναντίον της "Huawei", αλλά πιστεύω ότι ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις μας δεν θα είναι πολύ σημαντικός».

Περί «αμερικανικού ονείρου» που ...επέστρεψε

«Το αμερικανικό όνειρο επέστρεψε: Μεγαλύτερο, καλύτερο και ισχυρότερο από ποτέ», σημείωσε ο Ντ. Τραμπ, ενώ επαίνεσε σε όλους τους τόνους την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ - επί προεδρίας του - χαρακτηρίζοντάς την «θεαματική»: «Γιορτάζουμε μια τέτοια οικονομική "έκρηξη", που δεν έχει υπάρξει ξανά στον κόσμο», η Αμερική «ξαναβρήκε το μεγάλο πνεύμα των μεγάλων επιχειρήσεων», «αναπτύσσεται και ανθίζει»...

Αλλωστε, πριν από την αναχώρησή του για το Νταβός, είχε δηλώσει πως στόχος του είναι να ενθαρρύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ μίλησε για την πρόσφατη εμπορική συμφωνία με την Κίνα, όπως και την επικείμενη συμφωνία με Μεξικό και Καναδά, λέγοντας πως πρόκειται για «εμπορικές συμφωνίες πρότυπο για τον 21ο αιώνα, που δημιουργούν θέσεις εργασίας». Μάλιστα, αναφέρθηκε στην προοπτική περαιτέρω εμπορικών συμφωνιών, όπως με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ.

Πριν από την εκλογή του το 2016, «κανείς δεν είχε κάνει τίποτα εναντίον της Κίνας», κάτι που έκανε «το εμπόριο δυσκολότερο για όλους», ενώ τώρα «η Κίνα συμφώνησε να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία» των επιχειρήσεων, συνέχισε. Μιλώντας για τη σχέση του με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είπε πως «εκείνος εκπροσωπεί την Κίνα, εγώ τις ΗΠΑ, κατά τ' άλλα αγαπιόμαστε».

Ισχυρίστηκε ότι επί της προεδρίας του δημιουργήθηκαν 7 εκατ. θέσεις εργασίας και ότι «κανείς δεν έχει ωφεληθεί περισσότερο όσο η μεσαία τάξη», ενώ κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες να υιοθετήσουν «το αμερικανικό μοντέλο», το οποίο θα αποφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη στον 21ο αιώνα.

Στον τομέα του κλίματος και της προστασίας του περιβάλλοντος, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να συμμετάσχουν στο σχέδιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για να φυτευτούν 1 τρισ. δέντρα μέχρι το 2030. Επίσης, τόνισε ότι «δεν είναι καιρός για απαισιοδοξία, αλλά για αισιοδοξία» και ισχυρίστηκε πως δεν χρειάζεται «πολύς σκεπτικισμός» αλλά «να απορρίψουμε τους αιώνιους προφήτες και τις προβλέψεις τους για την Αποκάλυψη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ