Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαθαίνει και πάει η εμπλοκή

Βαθαίνει και πάει η εμπλοκή της χώρας στα στρατιωτικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι σε «συζήτηση» με τη Σαουδική Αραβία για μετακίνηση εκεί μιας ελληνικής συστοιχίας «Patriot» (με τους αναγκαίους χειριστές της βέβαια, κάτι που εντέχνως αποσιωπάται), και μάλιστα ότι το θέμα συζητείται ήδη από τον Οκτώβρη.

«Είναι μια συζήτηση που εντάσσεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα πάντα θέλει να συμμετέχει σε όλα τα θέματα της περιοχής της ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης και να προάγει την ασφάλεια στην περιοχή», ισχυρίστηκε, κάνοντας προκλητικά το μαύρο άσπρο για το ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που αναζητεί για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις η ντόπια αστική τάξη.

Σημειωτέον για το θέμα, η μετακίνηση αυτή συναντά αντιδράσεις από αρμόδιους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, που επιβεβαιώνουν ότι η όλη «συζήτηση» γίνεται κατόπιν πιέσεων των Αμερικανών και τονίζουν πως η κάθε συστοιχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αεράμυνας της χώρας, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε μετακίνηση να την αποδυναμώνει επικίνδυνα. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο Στ. Πέτσας, «αν υπάρξει κάποια κατάληξη σε αυτές τις συζητήσεις, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών».

Την ίδια ώρα, το Σάββατο ξανάπιασε στη Σούδα το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Ross», που ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Στόλου περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική, ενώ η βάση λειτουργεί εδώ και μήνες ως σταθμός υποστήριξης και ορμητήριο για το θηριώδες υποβρύχιο των Αμερικανών «USS Florida».

Επίσης, στο ΓΕΕΘΑ μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για τη μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020», που τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη θα αναπτυχθεί σε κεντρική Ελλάδα και Αιγαίο, με τη συμμετοχή Αμερικανών κομάντος και ελικοπτέρων τους που σταθμεύουν ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ στο Στεφανοβίκειο, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στο ενδιάμεσο να στείλουν εδώ και άλλα μέσα τους.

Να σημειωθεί πως το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «USS Bataan», φορτωμένο με 2.500 πεζοναύτες και συνοδευόμενο από τα πλοία «USS New York» και «USS Oak Hill», και για το οποίο εδώ και βδομάδες συζητείται η συμμετοχή του στην άσκηση, μετακινήθηκε από τον Κόπλο του Αντεν, βόρεια στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νότιο πέρασμα του Σουέζ.

Επίσης, τα αμέσως επόμενα 24ωρα καταπλέει στον Πειραιά το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude», που φορτωμένο κομάντος αναμένεται επίσης να μετάσχει στην άσκηση, την ώρα που το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», συνοδευόμενο από την φρεγάτα «Σπέτσαι», μετακινείται προς την Ανατολική Μεσόγειο και το Σουέζ.

Τέλος, στον απόηχο του αποφάσεων προχτές στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για επανέναρξη της ευρωενωσιακής επιχείρησης θαλάσσιας επιτήρησης «Sofia» στην Κεντρική Μεσόγειο, ώστε σε πρώτη φάση να ελέγχεται με εναέρια και δορυφορικά μέσα αν τηρείται το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, όχι μόνο από τη θάλασσα αλλά και από την ξηρά μέσω των γειτονικών κρατών, γίνονται ήδη κάποιες συζητήσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας για το πώς θα «συνεισφέρει» η ελληνική πλευρά. Η επιχείρηση αυτή της ΕΕ ξεκίνησε Οκτώβρη του 2015 και έκτοτε έχει διανύσει διάφορα στάδια. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα συνεισέφερε παλαιότερα στη «Sofia» με το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας «Erieye EMB-145 AEW&C».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ