Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΓ ΝΑΤΟ
«Σημαντικός σύμμαχος η Τουρκία»

«Νερό στο μύλο» της τουρκικής επιθετικότητας έχυσε και χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που από τις Βρυξέλλες επανέλαβε την προτεραιότητα που η λυκοσυμμαχία αποδίδει στη διατήρηση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο μιας και είναι «σημαντικός σύμμαχος».

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και την υποεπιτροπή Αμυνας και Ασφάλειας και επισημαίνοντας ξανά ότι Ρωσία και Κίνα αποτελούν βασικές «προκλήσεις» για το ΝΑΤΟ, τόνισε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «πρέπει να συνεργαστούμε για να υπάρχει ένα ισχυρό ΝΑΤΟ». Προτεραιότητα επίσης έδωσε στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις «Defender 2020» που προετοιμάζονται τον Απρίλη - Μάη, όπου θα πάρουν μέρος 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Θα είναι η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, δείχνοντας, όπως είπε, ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ευρώπη όταν χρειαστεί».

Σε μια περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο, την ώρα που παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, επίσης χώρας - μέλους της λυκοσυμμαχίας, ο γγ τις προσπέρασε και αναγνώρισε γενικόλογα ότι «παραμένουν τα προβλήματα», σπεύδοντας ωστόσο να καλέσει ξανά σε παζάρια για να βρεθεί λύση βολική για τη διασφάλιση της συνοχής της λυκοσυμμαχίας. «Υπάρχουν συμφωνίες με την Τουρκία... και χρειάζεται μια πολιτική λύση, μια λύση που θα είναι ειρηνική», εξήγησε, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτά τα μετέφερε και πρόσφατα στην τουρκική ηγεσία. Κατά τ' άλλα, επανέλαβε ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση», χωρίς ωστόσο να χάσει την ευκαιρία να επιδοκιμάσει ακόμα μια φορά τις «αντιτρομοκρατικές» υπηρεσίες της Αγκυρας. «Η Τουρκία έχει δεχθεί τις περισσότερες επιθέσεις από τον ISIS. Αν δεν είχαμε το χώρο της Τουρκίας δεν θα είχαμε πετύχει ό,τι έχουμε κάνει σε σχέση με τον ISIS...», έκρινε σκόπιμο να θυμίσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ