Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Θετική» η παρέμβαση Πομπέο για την προώθηση της κατάπτυστης Συμφωνίας

Ως «θετική», αν και «γενικόλογη», υποδέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την επιστολή Πομπέο στον Ελληνα ΥΠΕΞ, μια εξέλιξη πάντως που κατά «διαβολικά καλή» σύμπτωση «κουμπώνει» και με το «αίτημα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «έγγραφες δεσμεύσεις» από τις ΗΠΑ.

Επιβεβαιώνοντας ότι δεν «χαρίζει» τα αμερικανοΝΑΤΟικά παράσημα που έχει κατακτήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική του ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι ανάλογη επιστολή είχε λάβει και η δική του κυβέρνηση, όταν είχε προωθήσει την ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟική διευθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ, κορυφαίο αποτέλεσμα του οποίου είναι η «Αμυντική Συμφωνία» για την επέκταση των βάσεων στη χώρα.

Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική των «ωφελημάτων», με την οποία «ξεπλένει» τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, και συνεχίζοντας να καλλιεργεί τον επικίνδυνο μύθο ότι η εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ τάχα μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα δηλώνει αναμονή για το «τι σηματοδοτεί (η επιστολή) για την ουσία της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας». Ως προς αυτό, παρατηρεί μάλιστα ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντ. Τραμπ «νουθετεί την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που απομακρύνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ», μια τοποθέτηση που άλλωστε επιβεβαιώνει το ρόλο της Ελλάδας ως «μεντεσέ» των σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή, δηλαδή τον «τίτλο» που «αποδόθηκε» από τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, «ανησυχίες» για το αν η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στα χνάρια της δικής του διακυβέρνησης και αν αξιοποιεί τα «κεκτημένα» από την αναβαθμισμένη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κατέθεσε κατά την ομιλία του, χτες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας. Οπως είπε, η ΝΔ παρέλαβε μια χώρα «νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας», «υπολογίσιμο και όχι προβλέψιμο εταίρο». Σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά παρότρυνε την κυβέρνηση να «οχυρωθεί πίσω από τις κοινοτικές αποφάσεις» και να «δημιουργήσει συμμαχίες με τους εταίρους σε επίπεδο ΕΕ», την ίδια στιγμή που καθημερινά αναδεικνύεται ότι η στάση των «εταίρων», όπως του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής αστικής τάξης.

Στην ίδια ομιλία, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν χτίζει «αρραγές μέτωπο συνεννόησης» στο εσωτερικό. Και με το βλέμμα στραμμένο στη συναίνεση γύρω από την κοινή στρατηγική που υπηρετούν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται να εμφανιστεί μίζερο», ενώ υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι αυτή που «δεν χτίζει γέφυρες» και «κλίμα συνεννόησης». Με βάση τα παραπάνω, ο πρώην πρωθυπουργός δικαιολόγησε την επιλογή υπερψήφισης από τον ΣΥΡΙΖΑ της Αικ. Σακελλαροπούλου στη σημερινή ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με το ίδιο κριτήριο, τη διασφάλιση της «συναίνεσης» και των «συγκλίσεων» ανάμεσα στα αστικά κόμματα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε κριτική στον εκλογικό νόμο που έφερε στη Βουλή η ΝΔ, επαναφέροντας την προτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για «κυβερνήσεις συνεργασίας» παρά μονοκομματικές, που βεβαίως θα προωθούν την πολιτική του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε παραπονέθηκε ότι οι θέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη «δεν μπορούν να χωρέσουν σε κανένα πλαίσιο σύγκλισης ή συνεννόησης για την επόμενη μέρα».

Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μέχρι στιγμής δεν έφερε «ούτε ανάπτυξη στο 4%, ούτε καταιγίδα επενδύσεων, ούτε καν μπουλντόζες στο Ελληνικό». Περνώντας στο «κεφάλαιο Εργασιακά», που ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί για την κάλπικη αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στη ΝΔ ότι δεν εφαρμόζει το μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, θυμίζοντας τις υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΝΔ, που εφαρμόζει και εμπλουτίζει όλο το μνημονιακό νομοθετικό οπλοστάσιο, «ξήλωσε όλες τις εργασιακές κατακτήσεις», έφερε «συρρίκνωση των αμοιβών», «μαζικές απολύσεις» και «κατάργηση της 13ης σύνταξης» τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από τη ΝΔ. Και προσπερνώντας ότι και αυτό το μέτρο εντάσσεται στην καλύτερη εφαρμογή της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, κάλεσε την κυβέρνηση να «κατανοήσει» ότι χρειάζεται να «συμμετάσχει» και να «κατανοήσει η κοινωνία», στην κατεύθυνση τού να πειστεί ο λαός ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τον εγκλωβισμό χιλιάδων ξεριζωμένων στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ