Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Νέες συγκρούσεις μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου

H διεθνής διάσκεψη της περασμένης Κυριακής στο Βερολίνο για τη Λιβύη δεν έδωσε, όπως άλλωστε αναμενόταν, λύσεις στη σύγκρουση στη Λιβύη, πολύ δε περισσότερο λύση υπέρ του λαού της. Επισημοποίησε με τον πιο γλαφυρό τρόπο νέα, ατέλειωτα, σκληρά παζάρια μεταξύ των ισχυρότερων χωρών, διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, ενώ η Λιβύη εξακολουθεί να παραπαίει στην καταστροφή που προκάλεσε το 2011 η ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπου και η Ελλάδα συμμετείχε.

Στο τελικό ανακοινωθέν των 57 σημείων του Βερολίνου όχι μόνο δεν αναφέρεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη εκεχειρίας, αλλά δίνεται κυνικά και απροκάλυπτα «συγχωροχάρτι» σε όλες τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία, Τουρκία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.), που παραβίασαν συστηματικά το διεθνές εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ μέχρι τις 19/1 (ημερομηνία πραγματοποίησης της διάσκεψης). Με τον ίδιο κυνισμό, στο παζάρι στο Βερολίνο έπαιξαν το ρόλο του «καλοθελητή» μεσολαβητή, ως επί το πλείστον, οι περισσότερες χώρες που έχουν στοιχίσει τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους πίσω από τις δύο εμπόλεμες πλευρές του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ και του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ (που προσκλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα).

Αυτό το κλίμα υποκρισίας συνεχίστηκε μεσοβδόμαδα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που, με ανακοίνωσή του, προέτρεψε τις αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη να οριστικοποιήσουν «το συντομότερο δυνατόν» την κατάπαυση του πυρός, ούτως ώστε να επιτραπεί η επανέναρξη της «πολιτικής διαδικασίας».

Η προσπάθεια της Γερμανίας να πρωταγωνιστήσει στα διεθνή παζάρια για «λύση» στη Λιβύη εξακολουθεί και προκαλεί κουρνιαχτό μεταξύ χωρών της περιοχής που αποκλείστηκαν και στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλες, όπως η Τυνησία που συνορεύει με την εμπόλεμη χώρα. Η κατάσταση αυτή ενθάρρυνε την Αλγερία να παίξει τον δικό της ρόλο, πραγματοποιώντας την Πέμπτη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών Τυνησίας, Αιγύπτου, Τσαντ και διπλωματών από το Σουδάν και τον Νίγηρα, παρουσία του Γερμανού υπουργού Χ. Μάας, που προσπάθησε να καθησυχάσει τους ομολόγους του πως θα συμμετάσχουν σε επόμενους γύρους διαπραγμάτευσης... Η σύνοδος στο Αλγέρι προκάλεσε την προσοχή του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, που μετά τη μάλλον αρνητική έκβαση της επίσκεψής του τα Χριστούγεννα στην Τύνιδα, αποφάσισε να μεταβεί αυτήν την Κυριακή, 26 Γενάρη, στο Αλγέρι.

Στην ίδια τη Λιβύη υπάρχει κλιμάκωση των επιχειρήσεων του στρατού του Χάφταρ έναντι των ισλαμιστών μισθοφόρων του Φ. Σάρατζ, ρίχνοντας στη μάχη άλλους 9.000 νεοσύλλεκτους εθελοντές. Εκλεισε το (πρώην στρατιωτικό) αεροδρόμιο Μίτιγκα στην Τρίπολη, εμποδίζοντας πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών για να μειώσει τις ροές μισθοφόρων από την Τουρκία. Επιπλέον, συνέχισε να αποκλείει μονάδες παραγωγής και εξαγωγής λιβυκού πετρελαίου, δημιουργώντας επιπρόσθετη πίεση στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο διευθυντής της λιβυκής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΝΟC, Μουστάφα Σαναλλάχ, μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επιβεβαίωσε πως η οικονομική κατάρρευση της κυβέρνησης είναι θέμα βδομάδων, αν όχι ημερών, καθώς η πετρελαϊκή παραγωγή από 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως έπεσε στα 400.000 βαρέλια. Προβλέπεται δε - εάν δεν αλλάξει κάτι - να μειωθεί προσεχώς στα 72.000 βαρέλια ημερησίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κρατική μηχανή που ελέγχει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρωατλαντική...(2020-06-23 00:00:00.0)
Μάχες με φόντο «ψηφίσματα» του ΟΗΕ(2020-02-14 00:00:00.0)
«Ανησυχίες» Αμερικανών και Σάρατζ για το πετρέλαιο(2020-01-22 00:00:00.0)
Συνέχεια παζαριών για τη Λιβύη μετά τη συνάντηση στη Μόσχα(2020-01-15 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων σε κάθε επίπεδο(2019-12-24 00:00:00.0)
Δρομολογεί κι άλλες «συμφωνίες»(2019-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ