Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της αποχώρησης του στρατού των ΗΠΑ

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Βαγδάτη την Παρασκευή

Copyright 2020 The Associated

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Βαγδάτη την Παρασκευή
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί, στην πλειοψηφία τους σιίτες μουσουλμάνοι, ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα του ιερωμένου και επικεφαλής της «Συμμαχίας Σαϊρούν», Μοκντάντα αλ Σαντρ, και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Βαγδάτης, απαιτώντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το ιρακινό έδαφος, αποδοκιμάζοντας την πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ.

Ο Σαντρ της «Συμμαχίας Σαϊρούν», που ήρθε πρώτη σε ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Μάη 2018, τόνισε πως η χώρα του δεν θέλει άλλον έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την κόπωση του ιρακινού λαού μετά από πολέμους δεκαετιών. Κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως μετέτρεψαν το Ιράκ σε πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, ξένων επεμβάσεων αλλά και αντιπαράθεσής τους με άλλες χώρες (βλέπε Ιράν). Ζήτησε την προγραμματισμένη και διατεταγμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, του «Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας» και της ΕΕ. Απαίτησε το κλείσιμο όλων των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και των γραφείων «εργολάβων ασφαλείας», και το κλείσιμο του ιρακινού εναέριου χώρου για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να μην εξαπολύονται εχθρικές ενέργειες σε γειτονικές χώρες. Πρότεινε επίσης στις σιιτικές πολιτοφυλακές να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες σε βάρος των αμερικανικών στρατευμάτων «ώσπου να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες».

Αργότερα, με επιστολή του, συνέστησε προσοχή και στο γειτονικό Ιράν, αποθαρρύνοντας δικές του επεμβάσεις στο ιρακινό έδαφος. Οπως είπε, εναπόκειται στις ιρακινές δυνάμεις να δουν «πώς θα αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις αν επιλέξουν να μείνουν αντί να αποχωρήσουν».

Στη συγκέντρωση στη Βαγδάτη συμμετείχαν και υποστηρικτές του πολιτικού αντιπάλου του Σαντρ, Χάντι αλ Αμέρι από το μπλοκ της «Φατάχ».

Το ίδιο διάστημα, στο Ιράν εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ, που κλιμακώνουν πλέον κάθε βδομάδα τις κυρώσεις σε βάρος διαφόρων ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων και τις απειλές ενάντια στον διάδοχο του δολοφονημένου στρατηγού Σολεϊμανί στις ειδικές δυνάμεις. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, ξεκαθάρισε ότι το Ιράν δεν θα επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικών όπλων, με ή χωρίς τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ επανέλαβε την πρόσκληση σε διάλογο με τις άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου, θεωρώντας σημαντική την αποκατάσταση των σχέσεων στην ευρύτερη περιφέρεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ