Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μαζικές οι απεργιακές διαδηλώσεις και την Παρασκευή

Στο πλαίσιο της 24ωρης πανεθνικής απεργίας

Μαζική η απεργιακή πορεία στη Μασσαλία
Μαζική η απεργιακή πορεία στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Την απόσυρση των αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης Μακρόν ζήτησαν και την Παρασκευή εκατοντάδες χιλιάδες που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις και την 24ωρη απεργία στη Γαλλία, ανήμερα της πρώτης συζήτησης που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο για να επιταχυνθούν οι ανατροπές.

Εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν μαζικά και αποφασιστικά σε Παρίσι, Μασσαλία και πολλές ακόμα μεγαλουπόλεις, τονίζοντας ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους, «οπλισμένοι» και με την πείρα των πολυήμερων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις αρχές του Δεκέμβρη, ενώ σε διάφορους κλάδους εδώ και βδομάδες πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Αλλωστε και η απεργία της Παρασκευής ήταν κορύφωση ενός αγωνιστικού τριημέρου, ενώ διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις (το ΕΚ Μασσαλίας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, πρωτοβάθμια συνδικάτα σιδηροδρομικών, εργαζομένων στην Ενέργεια κ.ά.) είχαν προκηρύξει απεργία από τις 22 μέχρι και τις 24 του μήνα. Την ίδια στιγμή, οργανώθηκαν και συνεχίζουν να οργανώνονται μια σειρά άλλες πολύμορφες πρωτοβουλίες, όπως η συναυλία αλληλεγγύης στους απεργούς, την Τετάρτη στο Παρίσι, πικετοφορίες σε επαρχιακές πόλεις, όπως στην περιφέρεια Μπους ντι Ρον στα νότια, αλλά και απογευματινές - νυχτερινές συγκεντρώσεις με αυτοσχέδια φαναράκια και πυρσούς.

Πολύτιμο όπλο για τους Γάλλους εργαζόμενους είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη, όπως ανέδειξε και το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν (προάστιο βόρεια του Παρισιού) με επιστολή που έστειλε στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Σε αυτήν τόνιζε μεταξύ άλλων ότι σε μια περίοδο που «οι ιμπεριαλιστές και οι φασίστες συνεχίζουν να πολλαπλασιάζουν τις προκλήσεις (...) αξιολογούμε κάθε μέρα τη σημασία του διεθνισμού για τον αγώνα και την αντίστασή μας» και ότι οι κινητοποιήσεις μπαίνουν σε μια κρίσιμη καμπή, με δεδομένες τις «ψευτο-υποχωρήσεις της κυβέρνησης» και τις νέες προδοσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων.

Ανεξάρτητα από την τακτική και το χρονοδιάγραμμα που θα διαλέξει η κυβέρνηση, είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα εντείνει την επιχείρηση συκοφάντησης και τους εκβιασμούς για να χτυπήσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Είναι ενδεικτικές και οι άθλιες κατηγορίες που εξαπέλυσε ενάντια σε απεργούς εργαζόμενους στην Ενέργεια, εκφράζοντας - δήθεν - αγωνία για διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Ολα αυτά ενώ η κυβερνητική πολιτική μόνο το 2018 έφερε πάνω από 572.000 νοικοκυριά στη Γαλλία αντιμέτωπα με διακοπές ρεύματος ή αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, όπως αποκάλυψαν και συνδικάτα από την Ενέργεια με ανακοινώσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ