Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ενίσχυση της κατοχής με αμερικανική «βούλα»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ανακοινώσει τη «συμφωνία του αιώνα» δίνοντας πράσινο φως για μονομερή προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη...

Νέο «λάδι στη φωτιά» στην απαράδεκτη κατάσταση των κατεχόμενων από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών ρίχνει η απόφαση της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να δημοσιοποιήσει σύντομα το δήθεν «ειρηνευτικό» σχέδιό της για το Παλαιστινιακό, που διαλαλεί συχνά σαν τη «συμφωνία του αιώνα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως θα ανακοινώσει το σχέδιο λίγο πριν συναντήσει την ερχόμενη Τρίτη στον Λευκό Οίκο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον αρχηγό του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς, αντίπαλο του Νετανιάχου στις πρόωρες εκλογές στις 2 Μάρτη. Ο Πρόεδρος Τραμπ, πάντως, απέφυγε να αναφερθεί σε κεντρικά ζητήματα του σχεδίου που έχει «αρχιτέκτονες» τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ και τον πρώην απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Ισχυρίστηκε ότι θα είναι ένα «σπουδαίο σχέδιο που θα έχει αποτέλεσμα», επειδή «οι Παλαιστίνιοι θέλουν ειρήνη, οι Ισραηλινοί θέλουν ειρήνη, όλοι θέλουν ειρήνη και ας υπάρχουν κάποιοι που δεν το λένε...».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι Παλαιστίνιοι (που το έχουν απορρίψει εκ προοιμίου γιατί, ουσιαστικά, απεμπολεί λύση στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) αρχικά θα αντιδράσουν αρνητικά, «μετά όμως θα αναγνωρίσουν ότι θα είναι πολύ θετικό γι' αυτούς». Δήλωσε κατάπληκτος από το γεγονός ότι οι Νετανιάχου και Γκαντς επέλεξαν να διακόψουν την προεκλογική τους εκστρατεία ώστε να τον συναντήσουν και να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για το σχέδιο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι μίλησε με την Παλαιστινιακή Αρχή, κάτι ωστόσο που διαψεύστηκε αργότερα από τον εκπρόσωπο του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς.

Συγκλίνουσες πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων προσάρτηση ή επιβολή του ισραηλινού νόμου στην Κοιλάδα του Ιορδάνη (που αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Οχθης) και σε όλους τους εποικισμούς εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων. Φέρεται επίσης να προβλέπει κάποιες ελάσσονος σημασίας «ανταλλαγές εδαφών» και «πιθανή απορρόφηση ορισμένων Παλαιστινίων προσφύγων στο Ισραήλ». Το «Channel 12» μετέφερε ακόμα την πληροφορία πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ σε περίπτωση που αποδεχθεί το σχέδιο και το απορρίψει η Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να επιτρέψουν τη μονομερή προσάρτηση (και άλλης...) παλαιστινιακής γης. Φέρεται επίσης πως θα προβλέπεται η πιθανότητα ίδρυσης «παλαιστινιακού κράτους» (περιορισμένων δυνατοτήτων και εξουσιών...) με σημαντικά αμερικανικά (και άλλα) οικονομικά ανταλλάγματα όχι μόνο για τις παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Οχθης αλλά και της Λωρίδας της Γάζας. «Μυστήριο» καλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ γύρω από το καθεστώς της Ιερουσαλήμ...

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκό Σπίτι», Ναφτάλι Μπένετ, τόνισε πως το κόμμα του δεν θα επιτρέψει «καμία εδαφική παραχώρηση στους Αραβες» ή την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους. Επίσης, ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών, Μπεζαλέλ Σμότρις (από το επίσης ακροδεξιό κόμμα «Γεμίνα»), δήλωσε ότι προφανώς το αμερικανικό σχέδιο θα συμπεριλαμβάνει «ευκαιρίες αλλά και αρκετούς κινδύνους».

Η «Ενιαία Λίστα», που απαρτίζεται κυρίως από αραβικά κόμματα και συμμετέχει στις ισραηλινές εκλογές στις 2 Μάρτη, τόνισε πως ουσιαστικά το σχέδιο θα «θεσμοθετήσει» τη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι πληροφορίες για δημοσιοποίηση του δήθεν ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ αύξησαν μοιραία την ένταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στον χώρο πέριξ και εντός του τεμένους Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, όπου μετά την προσευχή της Παρασκευής σημειώθηκαν «προληπτικές» προσαγωγές Παλαιστινίων, μία σύλληψη και χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και πλαστικών σφαιρών από την ισραηλινή αστυνομία σε πλήθος που διαμαρτυρήθηκε για πρότερη επίθεση και βανδαλισμό Εβραίων εποίκων κοντά στο τέμενος Αλ Ακσα.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ