Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ξεκινούν νέα παζάρια με προτροπή ΗΠΑ - ΕΕ

Στο τραπέζι και σενάρια αλλαγής συνόρων

Πιέσεις για γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και έναν συμβιβασμό βολικό για τα συμφέροντα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ άσκησε την Παρασκευή στο Βελιγράδι ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία και ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον διάλογο αμφοτέρων χωρών, Ρίτσαρντ Γκρένελ.

Ο Γκρένελ, που από την Τετάρτη μέχρι το πρωί της Παρασκευής βρισκόταν στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιώντας σειρά διαδοχικών επαφών με τον πρόεδρο του προτεκτοράτου, Χασίμ Θάτσι, και τους ηγέτες κοινοβουλευτικών κομμάτων, συνάντησε φτάνοντας στο Βελιγράδι τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Εξέφρασε την «επιθυμία» της κυβέρνησης Τραμπ για επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας, ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Κάλεσε αφενός το Κοσσυφοπέδιο να καταργήσει τους δασμούς 100% που επέβαλε σε εισαγόμενα προϊόντα από Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αφετέρου ζήτησε από τη Σερβία να σταματήσει την εκστρατεία άρσης της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου. Πρόσθεσε πως αυτά «θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και σύντομα», επειδή, όπως τόνισε, αυτό επιθυμούν οι επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές...

Μετέφερε επίσης την ικανοποίηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τις επιστολές «καλής πρόθεσης» που υπέγραψαν στις 20 Γενάρη στο Βερολίνο εκπρόσωποι του σερβικού υπουργείου Οικονομίας και της «Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας» Κοσσυφοπεδίου, με στόχο την επανέναρξη των πτήσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας μέσω της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας «Λουφτχάνσα». Η υπογραφή των επιστολών «καλής θέλησης» φαίνεται πως κατέστη δυνατή με μεσολάβηση του Γκρένελ και του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν.

Από τη μεριά του ο Βούτσιτς δεν αποδέχτηκε την εξίσωση - όπως είπε - της άρσης της εκστρατείας της αναγνώρισης του προτεκτοράτου με την «παράνομη θέσπιση δασμών σε σερβικά αγαθά».

Η επίσκεψη Γκρένελ στο Βελιγράδι επανέφερε τα σενάρια για αλλαγές συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια. Η σερβική «Sprski Telegraf» υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν, σε μία νέα διεθνή σύνοδο τύπου Ντέιτον, τη συζήτηση ακόμη και για απόσχιση και προσάρτηση του βόρειου Κοσσυφοπεδίου (που κατοικείται κυρίως από Σέρβους) στη Σερβία, με αντάλλαγμα μεγάλες επενδύσεις αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή, επίσπευση της διαδικασίας ένταξης των δύο πλευρών στην ΕΕ υπό «αμερικανικές εγγυήσεις» και ανάπτυξη των υποδομών, ιδιαίτερα σε εμπόριο και μεταφορές. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των Κοσοβάρων Αλβανών και ιδιαίτερα του ηγέτη του «Κινήματος Αυτοδιάθεσης» Αλμπιν Κούρτι, που από τις 20/1 έχει πάρει εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη.

Την Τρίτη πάντως πραγματοποιείται στο Ευρωκοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του προέδρου του σώματος Νταβίντ Σασόλι, συνάντηση με ηγέτες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που παίρνει η κροατική προεδρία της ΕΕ, προετοιμάζοντας σχετική Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Μάη. Τέλος, στο Βελιγράδι μεταβαίνουν 6 και 7 Φλεβάρη η πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Σερβία, Τάνια Φατζόν, ο νέος επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Ολιβιέ Βαρελί, και ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Σερβία, Βλαντιμίρ Μπίλτσικ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά στο στόχαστρο των ΗΠΑ (2020-09-24 00:00:00.0)
Διθύραμβοι για τους Αμερικανούς «επενδυτές» (2020-09-23 00:00:00.0)
Σε Ρωσία, Κίνα και Μέση Ανατολή ο αντίκτυπος της συμφωνίας με σφραγίδα ΗΠΑ (2020-09-09 00:00:00.0)
Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε πρώην διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ (2020-06-25 00:00:00.0)
Ξαναστήνουν το παζάρι μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου (2020-06-17 00:00:00.0)
Πιέσεις ΗΠΑ για επανέναρξη διαβουλεύσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας (2019-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ