Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Σε Ρωσία, Κίνα και Μέση Ανατολή ο αντίκτυπος της συμφωνίας με σφραγίδα ΗΠΑ

Εξελίξεις και νέους ανταγωνισμούς πυροδοτεί ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός στα Βαλκάνια

Από τις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες
Από τις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες
Η συμφωνία «οικονομικής συνεργασίας» Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, που υπογράφηκε στις 4 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να «σφραγίσουν» τις εξελίξεις και αναδιατάξεις όχι απλά στα Βαλκάνια - σε μια περίοδο μάλιστα που αντίστοιχη προσπάθεια ξεδιπλώνει και η ΕΕ - αλλά και σε όλο το «τόξο» από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Το συμπέρασμα προκύπτει από βασικές διατάξεις δύο ξεχωριστών κειμένων συμφωνίας που υπέγραψαν το περασμένο Σάββατο ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αμπντουλάχ Χότι, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ειδικού απεσταλμένου για τα Δυτικά Βαλκάνια και επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η συμφωνία προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ότι «οι δύο πλευρέςθα απαγορεύσουν τη χρήση εξοπλισμού 5G που παρέχεται από μη έμπιστους πωλητές στα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα», σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά σε κινεζικά μονοπώλια, όπως η «Huawei», και μάλιστα αναφέρει ότι «όπου υπάρχει ήδη τέτοιος εξοπλισμός, τα δύο μέρη δεσμεύονται να τον απομακρύνουν».

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα όσα συμφωνήθηκαν για τη δρομολόγηση χαρακτηρισμού της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», βασικού συνεργάτη του Ιράν, ως «τρομοκρατικής οργάνωσης». Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Οι δύο πλευρές δηλώνουν πως θα αναγορεύσουν τη "Χεζμπολάχ" τρομοκρατική οργάνωση και θα εφαρμόσουν πλήρως μέτρα περιορισμού των επιχειρήσεων της "Χεζμπολάχ" και των οικονομικών δραστηριοτήτων της στις περιοχές υπό τη δικαιοδοσία τους».

Επιπλέον, η μεν Σερβία συμφωνεί να ανοίξει εμπορικό γραφείο και κάποιου είδους κυβερνητική αποστολή στην Ιερουσαλήμ μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη 2020, καθώς και να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ μέχρι 1η Ιούλη 2021, το δε Κοσσυφοπέδιο καλείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Στο δε όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», Σερβία και Κοσσυφοπέδιο δέχονται να παραχωρούν προσωπικά δεδομένα ατόμων που κινούνται μεταξύ των δύο πλευρών και να υιοθετήσουν ηλεκτρονικά συστήματα συμβατά με εκείνα των ΗΠΑ, με στόχο την «καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων».

Ακόμα, διευκολύνοντας και μια σειρά επενδυτικές επιδιώξεις αμερικανικών κεφαλαίων, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν:

  • Την εφαρμογή παλιότερων συμφωνιών για οδικό άξονα ταχείας κυκλοφορίας Βελιγραδίου - Πρίστινας και τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο πόλεων.
  • Τη συνεργασία Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με την Αμερικανική Εταιρεία Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Ανάπτυξης (IDFC), με στόχο την υλοποίηση μνημονίων συναντίληψης για την υλοποίηση οδικών έργων και σιδηροδρομικών αξόνων σύνδεσης των πόλεων Νις και Πρίστινα, Πρίστινα και Μέρντανε. Σε αυτό το σχήμα προβλέπεται επίσης η χρηματοδότηση δανείων για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις των δύο πλευρών, επιπρόσθετα «διμερή έργα» και μία «πλήρης παρουσία» της IDFC στο Βελιγράδι.
  • Οι δύο πλευρές - αναφέρεται - «θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν» με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας και άλλες αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες για να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας «με στόχο το μοίρασμα των υδάτινων πόρων και της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά φράγματα στη λίμνη Γκαζιβόντε/Ουζμάνι» του Κοσσυφοπεδίου.
  • Καλούνται επίσης να ανοίξουν το μεθοριακό πέρασμα στο Μέρνταρε και να συμμετάσχουν στη λεγόμενη «μίνι ζώνη Σένγκεν» που ανακοίνωσαν τον Οκτώβρη του 2019 Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Κατά τ' άλλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναγνωρίσουν τα διπλώματα και τα πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάρτισης, να προωθήσουν και να προστατεύσουν την ανεξιθρησκεία, την προστασία θρησκευτικών μνημείων, την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών για τον εντοπισμών αγνοουμένων. Επίσης καλούνται να συνεργαστούν ενάντια στην ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας από 69 χώρες.

Τέλος, η Σερβία δεσμεύεται για ένα χρόνο να μην ασκήσει πιέσεις σε χώρες - μέλη του ΟΗΕ να άρουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και εκείνο να μην επιδιώξει ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ