Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η αντιμετώπιση της Κίνας στην αιχμή της αντιπαράθεσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την «αποσύνδεση» της αμερικανικής από την κινεζική οικονομία («decoupling») πρότεινε σε προχτεσινή του συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν χρήματα αν περιοριστούν οι οικονομικές διμερείς σχέσεις και ότι θα επιστρέψουν στη χώρα πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα πάψει η εξάρτηση από κινεζικές εταιρείες.

«Χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια και αν δεν κάναμε πια δουλειές μαζί τους (σ.σ. με την Κίνα) δεν θα χάναμε δισεκατομμύρια δολάρια. Αποκαλείται αποδέσμευση, οπότε αρχίστε να το σκέφτεστε», πρόσθεσε. Μεταξύ άλλων παρουσίασε τον πολιτικό του αντίπαλο, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ως «εξαρτώμενο» από την Κίνα, ισχυριζόμενος πως εάν νικήσει στις εκλογές του Νοέμβρη τότε... «κερδίζει η Κίνα, επειδή θα της ανήκει αυτή η χώρα».

Απείλησε με κυρώσεις και δασμούς όσες αμερικανικές εταιρείες δεν συμμορφωθούν με αυτήν την τακτική, αν επανεκλεγεί. Υποστήριξε δε πως η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει τη σύναψη ομοσπονδιακών συμβάσεων με εταιρείες που αναθέτουν δουλειές σε υπεργολάβους στην Κίνα, ενώ θα αναγκάσει το Πεκίνο να λογοδοτήσει «επειδή άφησε τον νέο κορονοϊό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο». Ισχυρίστηκε ότι μπορεί να κάνει «την Αμερική παγκόσμια κατασκευαστική υπερδύναμη», τερματίζοντας «μια και καλή την εξάρτησή μας από την Κίνα, είτε μέσω της οικονομικής αποδέσμευσης είτε βάζοντας τεράστιους δασμούς (...) επειδή δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην Κίνα».

Σε αυτό το κλίμα όξυνσης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ρεν Γκουτσιάνγκ, επέλεξε να ανεβάσει κι αυτός τους τόνους, αποδοκιμάζοντας πρόσφατο άρθρο του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ με τίτλο «Το Πεντάγωνο είναι έτοιμο για την Κίνα».

Το άρθρο του Αμερικανού υπουργού υποστήριζε μεταξύ άλλων πως ο κινεζικός στρατός δεν υπηρετεί τη χώρα «αλλά το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, επειδή ανήκει σε αυτό». Ο Ρεν κατηγόρησε τον Εσπερ για ψυχροπολεμική ιδεοληψία και αβάσιμες θέσεις, επισημαίνοντας πως είναι καταδικασμένες σε αποτυχία όσες προσπάθειες επιδιώκουν ρήγμα ανάμεσα στον κινεζικό λαό και το στρατό της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπραγματεύσεις ενόψει «εμπορικού πολέμου» για τα ηλεκτρικά οχήματα (2024-06-27 00:00:00.0)
Οξύνονται οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και εντός της ΕΕ (2023-08-19 00:00:00.0)
Σε πολλά ταμπλό τα παζάρια για τους δασμούς (2018-07-06 00:00:00.0)
Ζητά «άνοιγμα» της κινεζικής αγοράς στις γερμανικές επιχειρήσεις (2018-05-25 00:00:00.0)
Σκληρά παζάρια με φόντο τον ανταγωνισμό μονοπωλίων (2018-05-04 00:00:00.0)
Επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα (2017-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ