Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΕ
Διαπραγματεύσεις ενόψει «εμπορικού πολέμου» για τα ηλεκτρικά οχήματα

Μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω προωθεί η ΕΕ

Διαπραγματεύσεις συμφώνησαν να ξεκινήσουν Κίνα και ΕΕ σχετικά με τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων που σκέφτεται να επιβάλει η ΕΕ, μετά από τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου Β. Ντομπρόβσκις, και του Κινέζου υπουργού Εμπορίου, Γουάνγκ Γουένταο.

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς έως και 38% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αποστέλλονται από την Κίνα, ενώ έχει ανοίξει μια σειρά από έρευνες κατά της Κίνας, επικαλούμενο αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως οι μαζικές κρατικές επιδοτήσεις.

Χτες το πρακτορείο «Bloomberg» μετέδωσε πως η ΕΕ αναθεώρησε οριακά προς τα κάτω τους προτεινόμενους δασμούς, αφού έλαβε περισσότερες πληροφορίες από τις επηρεαζόμενες εταιρείες. Κινεζικοί παραγωγοί ηλεκτρικών οχημάτων που συνεργάστηκαν με την έρευνα θα υπόκεινται σε σταθμισμένο μέσο δασμό 20,8%, ενώ οι εταιρείες που δεν συνεργάστηκαν θα αντιμετωπίζουν πρόσθετη εισφορά 37,6%.

Το Πεκίνο απειλεί να ανταποδώσει στοχεύοντας τα ευρωπαϊκά προϊόντα και ένας «εμπορικός πόλεμος» θα έπληττε ιδιαίτερα τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που εξάγει μαζικά αυτοκίνητα στην κινεζική αγορά (το 1/3 των πωλήσεων το 2023). Στελέχη του κλάδου είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ για τους δασμούς, φοβούμενοι αντίμετρα.

Στο Πεκίνο ο Χάμπεκ για να «ρίξει τους τόνους»

Με στόχο να «ρίξει τους τόνους» ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, από το κόμμα των Πρασίνων επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο το Πεκίνο, δηλώνοντας πως «αυτοί δεν είναι τιμωρητικοί δασμοί». Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει τιμωρητικούς δασμούς, αλλά όχι η ΕΕ, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Τζενγκ Σαντζιέ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας, δήλωσε πως οι προτεινόμενοι δασμοί της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα θα βλάψουν και τις δύο πλευρές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η Γερμανία θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο εντός της ΕΕ και «θα κάνει το σωστό».

Η Κίνα θα λάβει όλα τα μέτρα για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών, σημείωσε ο Τζενγκ, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη της νέας ενεργειακής βιομηχανίας της Κίνας είναι αποτέλεσμα «συνολικών πλεονεκτημάτων στην τεχνολογία, τις αλυσίδες της αγοράς και της βιομηχανίας, μέσα σε σκληρό ανταγωνισμό».

Η γερμανική κυβέρνηση «πρέπει να λάβει τα εύσημα» για τις συνομιλίες ΕΕ και Κίνας, καθώς απέτρεψε μια «μετωπική σύγκρουση» και «διασφαλίσαμε ότι ΕΕ και Κίνα θα συζητήσουν πλέον για μια κοινή προσέγγιση στο ζήτημα», δήλωσε χτες ο καγκελάριος Ολ. Σολτς.

Και η Ρωσία «στο κάδρο»

Παράλληλα ο Χάμπεκ κάλεσε την Κίνα να σταματήσει την εκτροπή των εξαγωγών ευρωπαϊκών προϊόντων προς τη Ρωσία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg». Η ΕΕ δεν θα δεχθεί την παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, δήλωσε μετά από συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου και τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Τζιν Ζουανγκλόνγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ