Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στην Κορεατική Χερσόνησο και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ»

Νέα γυμνάσια των ΗΠΑ με Ιαπωνία - Νότια Κορέα

Στη νοτιοκορεατική πόλη Μπουσάν έφτασε το Σαββατοκύριακο και το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Θίοντορ Ρούσβελτ», μετά το «Καρλ Βίνσον», που είχε φτάσει πριν κάποιους μήνες, και ενώ η Νότια Κορέα ξεκινά σε λίγες μέρες νέες κοινές ασκήσεις με ΗΠΑ και Ιαπωνία, με τον κωδικό «Freedom Edge» («Χείλος Ελευθερίας»), στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας που οι τρεις πλευρές ιεραρχούν για τη «σταθερότητα της περιοχής» και με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα αλλά και στη Ρωσία.

Οι νέες τριμερείς ασκήσεις συζητήθηκαν αρχές Ιούνη, όταν οι υπουργοί Αμυνας των τριών χωρών συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη και «δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να ενισχύουν την τριμερή συνεργασία για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο, στον Ινδο-Ειρηνικό και παραπέρα», σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί. Μάλιστα, οι τρεις χώρες είχαν ανακοινώσει τότε και τη συγκρότηση «τριμερούς Πλαισίου Συνεργασίας για την Ασφάλεια», σε ένα ακόμα βήμα αναβάθμισης του συντονισμού τους για την «άμυνα» στην περιοχή.

Ολα αυτά ενώ χτες η Νότια Κορέα προχώρησε και σε ασκήσεις με αληθινά πυρά στα νησιά Baengnyeong και Yeonpyeong στα δυτικά, για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2017. Τα γυμνάσια έγιναν μετά και την αναστολή της Συμφωνίας του 2018 μεταξύ Σεούλ - Πιονγιάνγκ, η οποία περιλάμβανε και αναστολή στρατιωτικών ασκήσεων. Σημειωτέον, χτες το πρωί και η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Κορεατικής Χερσονήσου.

Στο μεταξύ ο Ντάνιελ Κρίτενμπρικ, αρμόδιος για υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ολοκλήρωσε νέο γύρο επαφών στο Ανόι - λίγες μόλις μέρες μετά την άφιξη του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στη χώρα - στο πλαίσιο της «ισχυρής δέσμευσης των ΗΠΑ για την υλοποίηση της Στρατηγικής Περιεκτικής Σχέσης ΗΠΑ - Βιετνάμ», την οποία οι δύο πλευρές εξήγγειλαν πέρυσι, κατά τη διάρκεια συνάντησης των Προέδρων των δύο χωρών.

Ο Κρίτενμπρικ συνάντησε μεταξύ άλλων και τον ΥΠΕΞ του Βιετνάμ Μπούο Τάνχ Σον, ο οποίος σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ διαμήνυσε την ετοιμότητα της βιετναμέζικης κυβέρνησης «να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την προώθηση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης με αποτελεσματικό, σταθερό και πρακτικό τρόπο, στη βάση του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας».

Οι δύο πλευρές ανάμεσα σε άλλα συζήτησαν μέτρα για «την εντατικοποίηση των επαφών και των ανταλλαγών αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου, τη διατήρηση του ρυθμού της συνεργασίας στην οικονομία, στο εμπόριο και στις επενδύσεις, την επίλυση των συνεπειών του πολέμου (σ.σ. στην Ουκρανία) και αντίδραση στην κλιματική αλλαγή».

Σημειωτέον, την Τρίτη έγινε στην Ουάσιγκτον ο 1ος «Οικονομικός Διάλογος του 2024 για την Ολοκληρωμένη Στρατηγική Συνεργασία (CSP) ΗΠΑ - Βιετνάμ», όπου έκαναν παρεμβάσεις ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χοσέ Φερνάντες και ο Βιετναμέζος υπουργός Σχεδιασμού και Επενδύσεων Νγκουέν Τσι Ντουνγκ.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ανάμεσα σε άλλα «τη διευρυμένη συνεργασία για την αξιοπιστία της εφοδιαστικής αλυσίδας στη βιομηχανία των ημιαγωγών» και «την υποστήριξη του βιετναμέζικου εργατικού δυναμικού υψηλής τεχνολογίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ