Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Στους 23 οι νεκροί διαδηλωτές από αστυνομικά πυρά

Ο Πρόεδρος αποσύρει το φορολογικό νομοσχέδιο

Μετά τις διαδηλώσεις που οδήγησαν προχθές στον θάνατο 23 ανθρώπων, ο Πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο δεν επικύρωσε το φορολογικό νομοσχέδιο και το έστειλε πίσω στο κοινοβούλιο για τροπολογίες, όπως μετέδωσαν η κενυάτικη εφημερίδα «Star» και το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο «KTN News». Το νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις της φορολογίας από όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν επιπλέον 2,7 δισ. δολάρια, την ίδια ώρα ο λαός της χώρας υποφέρει από την ακρίβεια και τη φτώχεια.

Σε χθεσινό διάγγελμά του προς το έθνος ο Ρούτο τόνισε ότι είναι σαφές πως οι Κενυάτες «δεν θέλουν καμία σχέση» με το νομοσχέδιο και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να το υπογράψει. Διαβεβαίωσε δε πως σκοπεύει να ξεκινήσει «διάλογο με τους νέους», οι οποίοι βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από σφαίρες που δέχτηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Κένυα, ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας. Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν την Τρίτη γύρω από το κοινοβούλιο, ενώ ορισμένοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στα κτίρια του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση ανέπτυξε τον στρατό για να υποστηρίξει την αστυνομία στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού 2024 - 2025, που βρίσκεται στο επίκεντρο του κύματος διαμαρτυρίας και απεργιών, θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας, ενώ οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες.

Παρά τον αριθμό των νεκρών ο Κενυάτης Πρόεδρος επέμεινε στη σκληρή του στάση προχθές, δεσμευόμενος να καταστείλει «τη βία και την αναρχία».

«Θα απαντήσουμε πλήρως, αποτελεσματικά και γρήγορα στα προδοτικά γεγονότα», δήλωσε ο Ρούτο σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, τονίζοντας ότι οι διαδηλώσεις «καταλήφθηκαν από επικίνδυνα πρόσωπα», από «εγκληματίες που προσποιούνται τους ειρηνικούς διαδηλωτές» με στόχο «να προκαλέσουν τρόμο στον λαό, στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του και στους θεσμούς του Συντάγματος».

Ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, «Αζιμιό», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαπέλυσε την ωμή βία της εναντίον των παιδιών της χώρας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ