Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνάντηση Βούτσιτς - Κούρτι χτες

Μετά από μήνες συναντήθηκαν χτες οι ηγέτες της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, στο πλαίσιο των συνομιλιών για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, που «διευκολύνει» η ΕΕ, ώστε να επιταχυνθεί η ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Από τη πλευρά του ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, δήλωσε πριν τη συνάντηση ότι «αποτελεί πρόκληση για εμάς ως διευκολυντές (σ.σ. της διαπραγμάτευσης) το ότι (σ.σ. οι δύο ηγέτες) έχουν μια εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στον διάλογο», ο οποίος - πρόσθεσε - «βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε ένα σταυροδρόμι». Υποστήριξε ότι η περσινή Συμφωνία της Οχρίδας προσφέρει «ένα σαφές πλαίσιο για τη μελλοντική πορεία» των διμερών σχέσεων, αλλά «τα δύο μέρη πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως αυτό που συμφωνήθηκε, και δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει προς το παρόν». Κατέληξε δε ότι «εναπόκειται στα δύο μέρη να επιλέξουν την εξομάλυνση, να επιλέξουν τον διάλογο, να επιλέξουν την εφαρμογή της συμφωνίας».

Σημειωτέον, προχτές ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμφωνίες και συμβιβασμούς, πράγμα που θα σημαίνει ότι κανένα μέρος δεν είναι απόλυτος νικητής ή απόλυτος χαμένος, αλλά ότι η Σερβία και οι Αλβανοί θα πρέπει να είναι εξίσου ικανοποιημένοι ή μάλλον εξίσου δυσαρεστημένοι (...) Ολα τα άλλα δεν είναι και δεν μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Από τη μεριά του ο Κούρτι δήλωσε ότι μια εξομάλυνση των διμερών σχέσεων είναι εφικτή «με επίκεντρο την ντε φάκτο αναγνώριση» του Κοσόβου.

Ενα από τα ιδιαίτερα «ευαίσθητα» θέματα είναι οι όροι «αυτόνομης» λειτουργίας των δήμων στο βόρειο Κόσοβο, όπου πλειοψηφούν συντριπτικά οι Σέρβοι. Η ίδρυση της λεγόμενης «Ενωσης Σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων» αποτελεί «αγκάθι» στα διμερή παζάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ