Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλλει η κυβέρνηση

«Παράτυπη κινητοποίηση» στρατιωτικών μονάδων στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, κατήγγειλε χθες με δήλωσή του ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της χώρας, Λουίς Αρσε.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Μουρίγιο στο κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ήρθαμε για να εκφράσουν την απογοήτευσή μας. Θα υπάρξει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, σίγουρα τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι άλλο», δήλωσε ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγκα σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Καταγγέλλουμε παράτυπες κινητοποιήσεις ορισμένων μονάδων του Βολιβιανού Στρατού. Η δημοκρατία πρέπει να γίνεται σεβαστή», δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Λ. Αρσε.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Εβο Μοράλες κάλεσε σε μαζική κινητοποίηση ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος. «Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίζουν τους ανθρώπους», δήλωσε, καλώντας σε γενική στάση εργασίας και σε αποκλεισμό δρόμων.

Ο γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο καταδίκασε με ανάρτησή του την στρατιωτική κινητοποίηση με τον «πιο ενεργητικό τρόπο», λέγοντας ότι «ο στρατός πρέπει να υποταχθεί στην νόμιμα εκλεγμένη πολιτική εξουσία».

Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν κόσμο να συγκεντρώνεται κοντά στην πλατεία Μουρίγιο, στην περιοχή της οποίας βρίσκονται κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά κτίρια, με συνθήματα ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Στο σημείο των γεγονότων κατευθύνθηκε ο υπουργός Εντουάρντο ντελ Καστίγιο, για να απευθυνθεί στους στρατιωτικούς και τον Χ. Χ. Σούνιγκα, καλώντας τους να σταματήσουν τις ενέργειές τους.

Ανταποκριτής του TeleSUR μετέδωσε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στρατιωτικών στην πλατεία Μουρίγιο, ο οποίος έχει αποκλείσει τις εισόδους στην περιοχή.

Τα γεγονότα βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ