Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Μάχες με φόντο «ψηφίσματα» του ΟΗΕ

Ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάγιο με τον στρατηγό Χάφταρ στη Βεγγάζη της Λιβύης
Ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάγιο με τον στρατηγό Χάφταρ στη Βεγγάζη της Λιβύης
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» 55 σημείων που είχε ανακοινωθεί στις 19 Γενάρη στη Διάσκεψη του Βερολίνου που επιδιώκει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή «βιώσιμης εκεχειρίας» από τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη και την τήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, το οποίο συνεχίζει να παραβιάζεται συστηματικά από διάφορες πλευρές, ενέκρινε χτες με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή της Ρωσίας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ψήφισμα επιδιώκει επίσης τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις πενταμελείς επιτροπές των αντιτιθέμενων πλευρών, του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ και του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, και τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Το ψήφισμα δεν ενέκρινε η Ρωσία, επειδή, όπως εξήγησε ο πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, «τελεσίγραφα» και αποφάσεις τέτοιου είδους δεν θα κάνουν τους Λίβυους να ξεκινήσουν γρηγορότερα τις διαπραγματεύσεις, ενώ διαφώνησε με τη διατύπωση περί «αποχώρησης μισθοφόρων», ζητώντας να γίνει «τρομοκρατών».

Πριν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ξανάρχισαν οι συγκρούσεις στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, Τρίπολης. Εκπρόσωπος του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» του Χ. Χάφταρ ανακοίνωσε ξανά πως αναστάλθηκε χτες επί ώρες η λειτουργία του αεροδρομίου Μίτιγκα επειδή αυτό χρησιμοποιούν οι τουρκικές δυνάμεις για την αποστολή μισθοφόρων και όπλων. Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις ρουκετών στην περιοχή Μάχρου Αλ-Χάντμπα, μια αγροτική περιοχή περίπου 30 χλμ. νότια του κέντρου της πόλης, ενώ ρουκέτες έπεσαν και σε συνοικίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις άμαχοι.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάγιο, μετέβη στη Βεγγάζη και συναντήθηκε με τον στρατηγό Χ. Χάφταρ συζητώντας μεταξύ άλλων «την εξασφάλιση των θαλάσσιων συνόρων» της Λιβύης. Την Τετάρτη ο Ντι Μάγιο είχε συναντήσει στην Τρίπολη τον δοτό πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ πιθανώς σε σχέση με την προγραμματισμένη για τις 16/2 νέα σύνοδο της λεγόμενης διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη στο Μόναχο. Σύμφωνα με το ιταλικό ΥΠΕΞ, ο Ντι Μάγιο πήγε «ειδικά στη Βεγγάζη, για να συναντήσει τον στρατηγό Χάφταρ, στον οποίο επανέλαβε ότι η Ιταλία δεν δέχεται καμία εξωτερική ανάμειξη και ότι είναι απαραίτητη η σκληρή δουλειά για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ