Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Με επιθέσεις απείλησαν χτες ΗΠΑ και Ισραήλ Ιρανοί διοικητές των «Φρουρών της Επανάστασης» με αφορμή τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στις 3 Γενάρη.

«Η θρασύδειλη και άνανδρη δολοφονία του διοικητή Σολεϊμανί και του Αμπού αλ Μουχάντις από τους Αμερικανούς θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Ραμεζάν Σαρίφ, μιλώντας ως εκπρόσωπος των «Φρουρών της Επανάστασης» σε τελετή για τα 41 χρόνια της ιρανικής ισλαμικής επανάστασης.

Το ίδιο 24ωρο, άλλος διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης», ο Χοσεΐν Σαλαμί προειδοποίησε επίσης ΗΠΑ και Ισραήλ «να μην κάνουν το παραμικρό λάθος», γιατί θα γίνουν «και οι δύο» στόχος επίθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές ώρες μετά τις απειλές των Ιρανών αξιωματούχων και με φόντο το βαρύ κλίμα επιδείνωσης των ιρανο-αμερικανικών σχέσεων που προκάλεσε στις 3 Γενάρη η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού από τις ΗΠΑ, η αμερικανική Γερουσία με 55 ψήφους υπέρ και 45 κατά ενέκρινε απόφαση, με την οποία καλεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να τερματίσει τη χρήση των αμερικανικών στρατευμάτων «για εχθροπραξίες κατά του Ιράν» εκτός και εάν αυτές οι ενέργειες εξουσιοδοτηθούν από το Κογκρέσο. Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στον Λευκό Οίκο.

Επίθεση με ρουκέτες σε βάση στο Ιράκ

Επίθεση με ρουκέτες σε ιρακινή στρατιωτική βάση που χρησιμοποιούν αμερικανικά στρατεύματα στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ πραγματοποίησαν άγνωστοι χτες βράδυ.

Το «Γαλλικό Πρακτορείο», επικαλούμενο ιρακινές και αμερικανικές πηγές ασφαλείας ανέφερε ότι δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για τραυματίες. Είναι, ωστόσο, η πρώτη επίθεση που σημειώνεται στη συγκεκριμένη βάση από τις 27 του περασμένου Δεκέμβρη, που είχε προκαλέσει το θάνατο ενός Αμερικανού στρατιωτικού εργολάβου με αποτέλεσμα την εξαπόλυση αμερικανικών πυραυλικών επιθέσεων στο Ιράκ κατά σιιτικών πολιτοφυλακών.

  • Αναφορικά με την κινητικότητα που δημιουργεί το αμερικανικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό, η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε χτες τη σύγκληση του λεγόμενου κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ και ΕΕ) σε επίπεδο ειδικών απεσταλμένων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ